Hlavní obsah

Jihoafrická policie střílela gumové projektily do zdravotních sester

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DURBAN

Jihoafrická policie v pondělí v Durbanu tvrdě zasáhla proti demonstraci zdravotních sester, které požadovaly vyšší plat. Při zásahu bylo několik sester zraněno, neboť do davu údajně střílela gumovými projektily. Více než deset účastnic skončilo ve vězení.

Článek

Údaje o zadržených a zraněných se různí. Státní rozhlas uvedl, že bylo zatčeno dvacet žen a několik jich bylo zraněno. Policie střet nekomentovala. Jihoafrická organizace novinářů (SAPA) ale cituje policejního mluvčího, podle něhož se nestřílelo a zatčeno bylo jen dvanáct žen. Policie tvrdí, že se pouze snažila obnovit průjezd do místní nemocnice, jejíž vchod sestřičky zablokovaly.

Stávku vyprovokoval prezident, zvýšil si plat

Zdravotní sestry se připojily k celonárodní stávce zaměstnanců veřejného sektoru za zvýšení mezd. Stávka trvá už čtvrtý den. Zahájena byla v pátek.

Jednání zatím nepřinesla výsledky, odbory chtějí zvýšit mzdy o 12 procent, avšak vláda nabízí jen polovinu, i když se zemi daří. Prezident Thabo Mbeki a jeho vláda tvrdí, že by větší zvýšení mezd přineslo inflaci. Bezprostřední příčinou stávky je ale zřejmě nedávné jednání o navýšení Mbekiho platu o 57 procent. Plat zaměstnanců ve státní sféře se nezvýšil od roku 2004.

Ministerstvo zdravotnictví o víkendu pohrozilo propuštěním těm zdravotním sestrám, které se k protestu připojí.  

Organizátorem protestu je největší odborová centrála v zemi Kongres jihoafrických odborů (COSATU), který je spojencem vládní strany Africký národní kongres.

Reklama

Výběr článků

Načítám