Hlavní obsah

Problémy s klimatem ať řeší hlavně západní země, říká Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čína v pondělí představila svůj první plán opatření proti klimatickým změnám. V závěru 62stránkové zprávy se uvádí, že vláda v Pekingu hodlá problém řešit, nikoliv ale na úkor ekonomického rozvoje země.

Článek

Čínský plán počítá se snížením energetické spotřeby o pětinu do roku 2010 a se zvýšením podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě. Peking rovněž ve zprávě zopakoval stanovisko, že bohaté západní země jsou odpovědné za současný problém, a proto by jej měly řešit především ony.

Zpráva byla zveřejněna před středečním zahájením summitu zemí skupiny G8 v německém Heiligendammu, který se má také zabývat problémy okolo změn klimatu. Summitu se zúčastní i čínský prezident Chu Ťin-tchao.

Německo, které summitu předsedá, vyzývá k uzavření nové smlouvy o emisích skleníkových plynů, která by nahradila Kjótský protokol, jehož platnost vyprší v roce 2012. Představy hlavních světových hráčů o nové úmluvě se však liší. Evropská unie chce závaznou dohodu všech, USA smlouvu nezávaznou a rozvojová Čína se domnívá, že hlavní díl zodpovědnosti mají převzít bohaté západní země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám