Hlavní obsah

Eritrea zakázala obřízku žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ERITREA

Eritrejská vláda údajně zakázala ženskou obřízku. Krátké prohlášení, které se objevilo na internetových stránkách eritrejské vlády, varuje, že každému, kdo o zákrok žádá či jej podporuje, hrozí pokuta nebo vězení.

Článek

"Ženská obřízka je procedura, která vážně ohrožuje zdraví žen. Způsobuje jim velkou bolest a utrpení a ohrožuje jejich život," uvádí se v prohlášení.

V tomto východoafrickém státě muselo doposud podstupovat obřízku téměř 90 procent žen.

Podle odhadů OSN muselo v různých částech světa podstoupit obřízku na 140 miliónů žen. Dětský fond OSN (UNICEF) ročně registruje na tři milióny obřezaných žen a dívek. [celá zpráva]

Obřízka má omezit ženskou sexualitu, často končí smrtí

Ženská obřízka spočívá v odnětí klitorisu a malých stydkých pysků, v krajních případech i části velkých stydkých pysků. Smyslem operace, která je považována za prevenci nevěry a přípravu na manželství, je, aby žena nemohla plně prožívat svou sexualitu. Primitivní provedení pomocí hrubých nástrojů má často za následek infekce, někdy i smrt.

Obřízka však nehrozí pouze ženám žijícím ve třetím světě, ale též ženským členům rodin přistěhovalců, které žijí na Západě. Podle nevládních organizací žije ve Francii na 60 000 obřezaných žen, v Německu na 30 000. Mužští členové rodiny často jezdí nechat obřezat ženy do zemí, odkud pocházejí.

Reklama

Související témata:

Související články

Muslimští duchovní odmítli ženskou obřízku

Muslimští duchovní z celého světa se na čtvrteční konferenci v Káhiře shodli, že ženská obřízka není v souladu s islámem. Prohlásili, že provádění tohoto...

Výběr článků

Načítám