Hlavní obsah

Mezi Etiopií a somálskými islamisty zuří válka

– ADDIS ABEBA/MOGADIŠU

Etiopie v neděli přiznala, že její jednotky působí na somálském území, kde už pět dnů bojují s milicemi Svazu islámských soudů. Její letadla bombardovala několik somálských měst, která ovládá Svaz. Pozemní jednotky svádějí tuhé boje u města Baidoa, kam se uchýlila slabá somálská vláda, podporovaná Etiopií. Etiopie operace označuje za "sebeobranná opatření"

Článek

"Etiopská vláda zavedla sebeobranná opatření a zahájila protiútok proti agresivním extremistickým silám Svazu islámských soudů a zahraničním teroristickým skupinám," oznámil ministr informací Barhan Hailu. Do té doby Etiopie připouštěla, že v Somálsku působí jen její poradci, i když svědci tvrdili, že se etiopští vojáci přímo zapojují do bojů.

Boje se šíří z jedné části země do druhé. Podle tiskových agentur se už válčí na čtyřech frontách a zapojeno je i dělostřelectvo a letectvo. "Viděli jsme útočící letadla a zesílily i těžké pozemní boje," sdělil jeden z obyvatel města Beledweyne, které ovládají islamisté. Jeden z jejich milicionářů charakterizoval situaci slovy: "Teď je to otevřená válka."

Nejtěžší střety jsou hlášeny z města Daynunay, které leží 20 kilometrů jižně od Baidoe a je tam umístěna základna somálských vládních vojsk. Bojuje se i v Manasu, Kalaberu a Bandiradley. Zaměstnanci okolních zdravotnických zařízení se připravují přijmout zraněné. "Boje nabývají na síle, musí tam být mnoho ztrát," řekl jeden z nich. 

Oznámení o etiopská ofenzívě přišlo den poté, co Svaz islámských soudů vyhlásil Etiopii svatou válku a vyzval zahraniční bojovníky, aby se přijeli do Somálska účastnit bojů. [celá zpráva]

Hrozba rozšíření konfliktu

Boje propukly ve středu poté, co v úterý vypršelo ultimátum, jež dali muslimští radikálové etiopským jednotkám na odchod ze Somálska. Podle odborníků je v zemi až 20 000 etiopských vojáků, OSN jejich počet odhaduje na 8000.

Eritrea vyslala do Somálska 2000 vojáků, kteří podporují islamisty. Účast eritrejských vojáků zvyšuje nebezpečí vypuknutí další války mezi Eritreou a Etiopií. Ani vojáci OSN nebyli schopni zajistit vzájemné hranice obou zemí. [celá zpráva]

Na půlku ledna přitom byly domluvené do súdánského Chartúmu mírové rozhovory mezi somálskou vládou a islamisty, kteří chtějí zastoupení ve vládě.

Reklama

Související témata:

Související články

Eritrea vyhostí modré přilby

Eritrejská vláda vyhostí do deseti dnů příslušníky mírové Mise OSN v Etiopii a Eritreji. Americkým, kanadským, evropským a ruským příslušníkům jednotek UNMEE...

Výběr článků

Načítám