Hlavní obsah

Rwandský kněz byl odsouzen za genocidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na patnáct let byl odsouzen rwandský katolický kněz Athannase Seromba za genocidu. Rozsudek vynesl ve středu mezinárodní tribunál v tanzanské Arushi. V Serombově kostele našly úkryt dva tisíce Tutsiů, kněz dal příkaz kostel zničit.

Článek

Otec Seromba popřel obvinění, že by organizoval masakr dvou tisíc Tutsiů v kostele v Nyange na západě Rwandy. Podle žalobců ale dal případ, aby kostel srovnaly se zemí buldozery a milicionářům nařídil, aby přeživší zabili.

Mezinárodní tribunál soudí v souvislosti s dvanáct let starou genocidou v Rwandě 31 lidí. Další desítky lidí jsou souzeny ve své vlasti soudy gacaca. [celá zpráva]

Při genocidě bylo vyvražděno na 800 000 Tutsiů a umírněných Hutů.

Do genocidy však jsou zapleteni i nejvyšší státní představitelé. Francie koncem listopadu chtěla postavit před mezinárodní tribunál současného rwandského prezidenta Paula Kagameho a jeho devět spolupracovníků kvůli podílu na atentátu na tehdejší hlavu státu, která zahájila etnické čistky.

Rwanda zakázala vysílání francouzského rozhlasu a posléze přerušila diplomatické vztahy s Francií a jejímu velvyslanci dala lhůtu 24 hodin k opuštění země.

Reklama

Související témata:

Související články

Za genocidu ve Rwandě odsoudili jeptišku

Na třicet let odsoudili v Rwandě jeptišku Theophister Mukakibibiovou za její roli při genocidě Tutsiů v roce 1994. Hutuským milicím vydala stovky Tutsiů ,...

Výběr článků

Načítám