Hlavní obsah

Na testy choďte až s obtížemi, prosí Nemocnice Na Bulovce

Novinky, ren
Aktualizováno

Stav pacientů v Nemocnici Na Bulovce se zlepšuje, většina byla přes víkend propuštěna do domácí karantény, informovala primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Hana Roháčová. V souvislosti se šířením koronaviru zasedala dopoledne i Bezpečnostní rada státu. Premiér Andrej Babiš oznámil zákaz návštěv v nemocnicích.

Záznam: TK nemocnice Na BulovceVideo: ČTK

 
Článek

„V současné době máme hospitalizovány dvě pacientky, které byly pozitivní. Minulý týden jsme jim dělali kontrolní testy a budeme je ještě opakovat, protože doba pozitivity není ještě jasná,” uvedla Roháčová. Jedná se o dvě cizinky, Američanku a Ekvádorku, které nemají už žádné komplikace a jejich stav je dobrý, ale není možné je ještě propustit.

Ostatní pacienti byli propuštěni do domácího ošetřování. „Posledního pacienta, který tu byl od minulého týdne, jsme přes víkend pustili do domácí karantény,” doplnila ředitelka.

32 případů za týden. Vláda chce zakázat návštěvy v nemocnicích

Koronavirus

Nakažených novým typem koronaviru v Česku během víkendu přibylo o víc než polovinu. Potvrzených případů je nyní 32. Průběh nemoci je podle dostupných údajů u všech nakažených mírný, někteří jsou zcela bez obtíží.

Ředitelka dále vyzvala Čechy vracející se z Itálie, aby nemocnici žádali o testy pouze ve chvíli, kdy mají horečku nebo jiné příznaky.

„Kapacitně je to složitě zvládnutelné za jeden den. Chtěli bychom apelovat na to, aby žadatelé byli ti, kteří přijíždí z rizikových oblastí a mají nějaké potíže. Odebírat má smysl tehdy, když má člověk potíže - pokud nikoliv, tak se ztrácí čas pro ty, kteří to skutečně potřebují,” pokračovala ředitelka.

Zákaz návštěv v nemocnicích

O zákazu návštěv v nemocnicích v souvislosti s koronavirem dopoledne informoval premiér po jednání Bezpečnostní rady státu.

„Ministr zdravotnictví rozhodl, že všem poskytovatelům zdravotních služeb lůžkové péče se nařizuje zákaz návštěv pacientů,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci premiér Andrej Babiš.

Ministr Adam Vojtěch ho následně doplnil, že zákaz se netýká dětských oddělení, porodnic, pacientů s omezenou svéprávností, pacientů v hospicích a nevyléčitelně nemocných pacientů.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Zákaz je koncipován tak, že cílíme na zařízení, kde může dojít k riziku nákazy a k ohrožení nejpostiženějších,” doplnil Vojtěch s tím, že se jedná především o seniory. Nařízení bude vydáno v pondělí a účinné bude od úterka.

Záznam: TK po zasedání bezpečnostní rady státuVideo: ČTK

„Pokud by byli infikováni, tak by to pro ně mohlo mít fatální následky. Týká se to lůžkových zařízení, zdravotní služby a pobytových služeb,” doplnil.

Schillerová: Neznám finanční dopady

Bezpečnostní rada státu se zabývala i možnými kompenzacemi pro podnikatele. Ministryně financí Alena Schillerová ale přiznala, že zatím není možné zhodnotit dopady. Vláda je připravena peníze primárně poslat na boj se šířícím se koronavirem, až poté bude pokrývat finanční ztráty.

„Zatím nejsme schopní vyhodnotit dopady. Neznáme globální dopady. Vládní rozpočtová rezerva bude financovat primárně nároky ministerstva zdravotnictví. Musím šetřit peníze vládní rozpočtové rezervy,“ doplnila Schillerová.

Opatření má pomoci zabránit přenosu viru na nemocné a staré lidi, které nákaza Covid-19 ohrožuje nejvážněji.

Od rána také na hraničních přechodech v Česku probíhají namátkové kontroly. Celníci a policisté lidem rozdávají informační letáčky a měří teplotu.

Řidič kamionu putoval z hranic rovnou do nemocnice. Přijel z Itálie s teplotou

Koronavirus

„Pokud bude naměřena teplota nad 38 stupňů, bude kontaktovaná linka 112 a tyto osoby budou po konzultaci umístěny do nemocnice nebo do domácí karantény. Pokud půjde o cizince, budou vyzváni k návratu do vlasti, případně s nimi bude jednáno jako s českými občany,” řekla v neděli večer ministryně financí Alena Schillerová.

Koronavirus je v Česku přesně týden. Dosud se nakazilo 32 lidí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám