Hlavní obsah

V Česku se na speciální tiskárně vyrábějí respirátory s nejvyšším stupněm ochrany

Právo, Petr Marek

Ochranné respirační polomasky model RP95-3D s nejvyšším stupněm ochrany vyrábí od minulého týdne na speciální tiskárně závod Siemens Elektromotory v Mohelnici na Šumpersku. Umožnila to spolupráce firmy s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) při Českém vysokém učení technickém (ČVUT).

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Všechny polomasky, které touto cestou vzniknou, předává ministerstvo zdravotnictví lékařům, sestrám a dalším zdravotníkům, kteří s koronavirovou pandemií bojují v první linii.

Výrobu koordinuje a respirátory kompletuje společnost 3Dees Industries. „Kromě ní, nás a Siemensu tyto respirátory vyrábějí také univerzity, v Plzni, Ostravě, Liberci, Škoda Auto a firma 3D Tech, tedy všichni, co v České republice mají tiskárnu pracující s technologií Multi Jet Fusion,“ řekla Právu mluvčí ČVUT Eva Doležalová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„V tiskárně s touto technologií můžeme tisknout velké objemy v krátkém čase s vysokou kvalitou. Spojuje se v ní plastový prášek se speciálními pojivy, výsledný produkt je následně vytvrzen vysokoenergetickým infračerveným zářením,“ vysvětlil Michal Průša, který 3D tisk v mohelnickém závodě zaštiťuje. V běžném provozu, jak dodal, tato technologická novinka nachází své uplatnění zejména v nástrojárně.

Brněnská technika přišla s ochrannou polomaskou. Vyrobit si ji můžete na domácí 3D tiskárně

Koronavirus

Nyní místo toho vytiskne až 42 kusů respirátorů nebo několik stovek drobných dílů do respiračních polomasek denně. „K respirátorům, které u nás vytiskneme, je potřeba doplnit další komponenty jako silikonové těsnění, upevnění přes hlavu, silikonovou membránu od firmy 3D Tech a hlavní filtr dodávaný Sigmou Lutín,“ podotkl Průša.

Polomasky lze používat neomezeně, filtry vydrží v závislosti na okolním prostředí a individuální zátěži až několik dní. Odborníci z CIIRC při ČVUT, kteří respirátor RP95-3D vyvinuli, jej ve formě volné licence poskytli k celosvětovému využití. Společnost Siemens Česká republika tisková data nabídla všem svým organizacím na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám