Hlavní obsah

Nejezděte do Itálie, vyzývá Babiš

Právo, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a lídr ANO Andrej Babiš v neděli znovu vyzval české občany, aby nejezdili do Itálie a celkově pokud možno necestovali do zahraničí.

Foto: Petr Kupec, ČTK

Český premiér Andrej Babiš

Článek

Současně pobídl hoteliéry k tomu, aby umístili na pokoj hosty, u kterých se objeví nějaké příznaky, než za nimi dorazí někdo, kdo jim vezme vzorky. Na pondělní Bezpečnostní radě státu pak také chce navrhnout zákaz letů z Milána a Benátek, protože Itálie podle něj situaci ohledně nemoci nezvládla.

„Za této situace by podle mého názoru naši občané opravdu neměli jezdit do Itálie. Ten jeden pán byl na konferenci v Udine, tam to dostal od italského kolegy a je jasné, že teď nákaza v Evropě jede skokově. Itálie je centrum nákazy. Velký nárůst je v Německu, ve Francii, i Rakousko má nějaké případy,“ uvedl Babiš v ČT s tím, že je na každém, jak se rozhodne.

Koronavirus mají v Česku tři lidé. Američanka používala Airbnb a do nemocnice přijela sama

Koronavirus

V návaznosti na jeden ze tří případů výskytu koronaviru v Česku, kdy se nemoc potvrdila u americké turistky, která přicestovala z Itálie, vyzval hoteliéry, aby své klienty s určitými příznaky umístili ve vlastním zájmu na pokoj a ohlásili to.

„Rád bych vyzval majitele, ředitele i recepční hotelů, pokud nějaký turista má nějaké příznaky, tak aby zůstal na pokoji, pošleme tam službu, která odebere vzorky. Hoteliéři by měli lidi hlásit, protože pokud se tam někdo takový vyskytne, budeme muset celý hotel dát do karantény,“ vysvětlil včera Babiš.

Až to sem přijde, ven nevyjdu. V Itálii to šlo rychle, vysvětlují lidé velké nákupy

Koronavirus

Odebírání vzorků doma?

Premiér se má v pondělí také na Úřadu vlády setkat se zástupci krajských hygienických stanic a záchranných služeb a diskutovat změnu stylu testování lidí, kteří mají nějaké příznaky.

„Musíme přejít na systém odběru vzorků doma. Taky budu chtít, abychom ještě před výsledky testů úplně podrobně věděli, kde ten člověk byl, s kým se stýkal. A i když se může ukázat, že to nebude pozitivní, tak abychom měli časový náskok a nezjišťovali bychom to až následně. To se mi nelíbí,“ vysvětlil.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Rozhodovat by se kromě zákazu letů z některých italských měst mělo na BRS také o možném omezení hromadných akcí. Bude se muset rozhodnout, co s akcemi, jako je například biatlon v Novém Městě na Moravě, kam má přijít za čtyři dny až sto tisíc lidí.

„Minimálně ohledně skupiny zhruba 34 Italů budeme chtít od organizátorů, aby byla přijata opatření a nedošlo k nákaze,“ uvedl premiér.

Babiš také stejně jako ministerstvo zdravotnictví zopakoval, že není důvod k obavám a že lidé by po návratu ze zahraničí měli zůstat doma a s lékařem se spojit telefonicky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám