Hlavní obsah

Nákazu koronavirem zjistí jen test, příznaky jsou podobné chřipce

Nákazu novým koronavirem 2019-nCoV potvrdí jen test. Nemoc, která si vyžádala v Číně už 80 mrtvých, má příznaky podobné chřipce. Léky, které by byly přímo účinné proti tomuto koronaviru, nejsou, nasadit lze antivirotika. Zatím neexistuje ani vakcína.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Zaměstnanci berlínské nemocnice Charité připravují test na odhalení nového koronaviru 2019-nCoV

Článek

K typickým symptomům patří teplota, kašel a dušnost a také bolesti hlavy. Lehčí případy mají symptomy podobné chřipce nebo jinému nachlazení způsobenému viry, což značně komplikuje rozpoznání nemoci, zvláště když někteří z lidí, kteří nemoci podlehli, údajně neměli teplotu. Právě vysoké teploty byly příznakem, podle něhož se dali identifikovat lidé, kteří se mohli nakazit nejblíže příbuzným virem SARS-CoV. U závažnějších případů trpí nemocní silným zápalem plic.

Nákaze novým koronavirem podlehlo 80 lidí

Svět

Nákaza se dá prokázat jen testem nukleových kyselin, který provádějí odborná pracoviště. Jejich úkolem je zjistit, zda se u nakažených objevuje stejná RNA, jaký má koronavirus 2019-nCoV. Testy se stále zpřesňují, aby se vyloučilo, že některý případ nebude zachycen, a aby současně nebyli jako nakažení detekováni lidé, kteří nemocní nejsou.

Přenos

Nemoc zatím není příliš prozkoumána. Podle amerických Středisek pro kontrolu nemocí CDC se inkubační doba odhaduje na dva až čtrnáct dní. Odhadnuta byla podle další příbuzné nemoci MERS. Zatím se neví, jaká je přesně mortalita, podle stávajících údajů se zdá, že asi tři procenta. Většinu obětí tvořili zatím starší lidé nebo osoby s oslabenou imunitou, či lidé, kteří trpěli nějakou další závažnou chronickou nemocí, ať už karidiovaskulární nebo cukrovkou.

Nákaze novým koronavirem podlehlo 80 lidí

Svět

Wu-chanská pneumonie se přenáší ze zvířat na lidi. Lidé se jí zřejmě nakazili od divokých zvířat, která si kupovali na rybím trhu v Wu-chanu. Panuje podezření, že se lidé nakazili od hadů, rezervoárem nákazy však mohou být vrápenci.

Koronavirus mohli lidé chytit od hadů

Evropa

Nemoc se přenáší i z člověka na člověka a podobně jako u příbuzných nemocí MERS a SARS nebo u chřipky jde o přenos kapénkami. Zatím není jasné, jak snadný je přenos z člověk na člověka. K přenosu většinou došlo při blízkém kontaktu s nakaženými.

Prevence

Jako prevence se doporučuje především časté mytí rukou mýdlem po dobu alespoň dvaceti sekund nebo používat dezinfekční prostředek na alkoholové bázi. Důležité je také nedotýkat se očí nosu a úst nemytýma rukama, protože virus se dostává do těla přes sliznice.

Ve Wu-chanu chybí zdravotnický materiál, nemocnice příliv pacientů nezvládají

Svět

Aby se nemoc dále nešířila, je potřeba při kýchání a smrkání použít kapesník, který se hned po použití vyhodí. Důležité jsou i roušky. Pro nemoc zatím není doporučena žádná léčba konkrétními antivirotiky. Uplatňuje se především symptomatická léčka, která se zaměřuje na léčení příznaků a potíží. Ve vážných případech je nutné i napojení na zařízení podporující základní životní funkce, jako je dýchací přístroj.

Zatím neexistuje vakcína chránící před nákazou.

Reklama

Výběr článků

Načítám