Hlavní obsah

Koronavirus drtí technologický trh

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazný pokles výroby a s tím související propady prodejů. Taková je prognóza pro technologický trh v souvislosti s šířením koronaviru. Podle odhadů analytické společnosti TrendForce klesnou některé segmenty technologického trhu až o 16 %.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Analytici míní, že nejhlubší bude v prvním čtvrtletí letošního roku propad prodejů chytrých hodinek (o 16 %). Koronavirus nicméně citelně zasáhne také segment notebooků a chytrých reproduktorů, v obou případech zhruba o 12 %.

S poklesem prodejů mohou nicméně podle zveřejněných odhadů počítat během prvních tří měsíců letošního roku také výrobci smartphonů (10,4 %), herních konzolí (10,1 %), monitorů (5,2 %) či například televizorů (4,5 %).

Microsoft kvůli koronaviru nesplní vytyčené cíle

Hardware

Černé scénáře potvrzují i samotní výrobci. Vedení Microsoftu původně odhadovalo, že obrat divize osobních počítačů, která kromě hardwarových produktů zahrnuje například i operační systém Windows, se bude ve zmiňovaném období pohybovat v rozmezí osobních počítačů 10,75 až 11,15 miliardy dolarů, tedy v přepočtu zhruba 250 až 259 miliard Kč.

Nyní však zástupci softwarového gigantu přiznali, že i tyto odhady byly příliš optimistické. A se stejným prohlášením přispěchal také americký Apple. Původně tento podnik plánoval, že ve druhém čtvrtletí vydělá 63 až 67 miliard dolarů (1,4 až 1,5 bilionu korun). Kolik ale nakonec firma s logem nakousnutého jablka utrží, si nedovoluje odhadovat. Bude to ale patrně citelně méně, než bylo naplánováno.

Hlavní problém je v tom, že koronavirus v Číně ochromil celou řadu továren. Ve skluzu jsou dodávky objednaných součástek, což se pochopitelně netýká pouze Microsoftu a Applu, ale celého technologického trhu.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Výběr článků

Načítám