Hlavní obsah

Dva měsíce prázdnin? Při epidemii v Británii ihned

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud v Británii vypukne epidemie Covid-19, mohou být školy uzavřeny až na osm týdnů a budou odloženy velké sportovní i kulturní akce. Podle deníku The Daily Mail s tím počítá nouzový plán vypracovaný britskou vládou. Británie eviduje v současnosti desítky nakažených.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Omezení masových shromáždění a uzavírání škol“ je podle profesora Chrise Whittyho součástí opatření pro případ, že se koronavir začne v Británii šířit, což může být „otázkou času“. Whitty je hlavní poradce britské vlády pro zdravotnictví.

Britské zdravotnictví (NHS) tvrdí, že je na rostoucí hrozbu připraveno, avšak vysoce postavení experti připustili, že pokud se epidemie skutečně rozjede, bude nutné „dávkovat“ zdravotní péči a zaměřit ji na ty, kdo mají šanci přežít.

Hygienici zmapovali u nakažených v Česku desítky kontaktů

Koronavirus

Znamená to, že staří a méně zdraví by měli nižší prioritu při poskytování lůžek, ventilátorů a ošetření než mladší a zdravější. „NHS by se obtížně vypořádávala se situací, kdy by se rozjela pandemie,“ řekl exministr zdravotnictví Jeremy Hunt.

Nejhorší scénář

Podle deníku The Sun počítají úřady s možností, že nemoc postihne až čtyři pětiny Britů a vyžádá si půl milionu životů. Podle „Scénáře pro rozumně nejhorší případ Covid-19“, na nějž se Sun odvolává, se může koronavirem nakazit až 50 mi­lionů Britů.

Občané roušky nepotřebují, nesedejte na lep spekulantům, varuje Babiš

Koronavirus

„Předpokladem současného plánování je, že dvě až tři procenta případů skončí úmrtím,“ dodává se v něm. Podle úterního vyjádření šéfa WHO ovšem zemře na nemoc způsobenou koronavirem zhruba 3,4 procenta nakažených.

Scénář počítá s možností, že pokud šíření koronaviru začne, bude dva až tři měsíce lavinovité. Nemocniční péči by pak mohly potřebovat až dva miliony lidí, což by ochromilo NHS. „To neznamená, že se to musí stát,“ řekl k tomuto scénáři mluvčí vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám