Hlavní obsah

Čína sklízí kritiku za propagandu s těhotnou sestřičkou pečující o nakažené

Vlnu kritiky vyvolalo video, na němž je zdravotní sestra ve vysokém stupni těhotenství, jak pečuje o pacienty v nemocnici v čínském městě Wu-chan, tedy ohnisku nákazy novým koronavirem. Státní televize CCTV záběry odvysílala, aby ukázala sestřičku Čao Jü, která je v devátém měsíci, jako hrdinku. Píše o tom server BBC News.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Uživatelé čínských sociálních sítí zasypali nemocnici kritikou za to, že nechává těhotnou pracovat ve vysoce rizikovém prostředí. Další napsali, že zdravotnici jen zneužívají k propagandě.

Na nový koronavirus už v Číně zemřelo více než 2200 lidí. Většina úmrtí je soustředěná právě ve Wu-chanu, hlavním městě provincie Chu-pej. Jen v Číně bylo zaznamenáno více než 75 tisíc nakažených. Virus už se rozšířil do dalších míst světa, kde je více než 1000 nakažených a také několik obětí na životech.

Nový typ koronaviru zamořil už i čínské věznice

Koronavirus

Video s Čao Jü zveřejnila stanice CCTV minulý týden. Na záznamu je vidět, jak sestra prochází nemocnicí v ochranném obleku, kontroluje pacienty a provádí test jednoho z nich, který je později odeslán s horečkou na jiné oddělení. Z nahrávky je slyšet, jak jí tento pacient říká, že by tam neměla pracovat, protože je to nebezpečné.

Záběry, které mají sestřičku zachycovat, jež se šíří po sociálních sítích

Čao Jü přiznává, že její rodina má námitky vůči tomu, aby dál pracovala. Dodává ale, že doufá, že může odvést svou část práce v boji proti viru.

Vědec: Koronavirus může zůstat, stejně jako chřipka

Koronavirus

Video, které mělo být poctou sebeobětování, se dotklo citlivého místa u mnoha Číňanů, kteří televizi obvinili, že příběh zneužila. „Můžete přestat se vší touhle propagandou? Kdo rozhodl, že odvysílat podobnou nahrávku je v pořádku? Těhotné ženy by neměly být v první linii boje, a hotovo,” napsal jeden z uživatelů na čínské sociální síti.

„Co to má být? Představení s politickými záměry? Neposílejte ženy v devátém měsíci dělat takové věci,” dodal další. „Myslím, že toto video slepě povzbuzuje ženy, aby bojovaly v první linii bez ohledu na vlastní zdraví. To je úchylné,” uvedl jiný.

První oběť koronaviru v Jižní Koreji, superpřenašečka nakazila lidi na mších

Koronavirus

Není to přitom jediné video, které vyvolalo hněv čínských uživatelů internetu. V Kan-su zveřejnila státní média naharávku plačících zdravotních sester, kterým holili hlavy. Průvodní slovo videonahrávky uvedlo, že díky oholeným hlavám bude pro ženy jednodušší nosit ochranné prostředky při péči o pacienty.

Mnozí ale pochybují o logice podobného kroku. Ptají se, proč ženy nemohou mít jednoduše krátké vlasy, proč je nutné jim holit hlavy - a také proč nevznikla nahrávka, na níž by o vlasy přicházeli muži.

Reklama

Výběr článků

Načítám