Hlavní obsah

Zvládneme to, slíbila znovu Němcům Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda se postará o potrestání lidí usilujících o rozpoutání násilí a přijme sérii opatření, aby se neopakovaly útoky, které Německo v uplynulém týdnu prožilo hned čtyři. Zároveň ale dostojí svému závazku pomáhat potřebným a nadále bude řešit úkoly integrace. Ve čtvrtek to prohlásila kancléřka Angela Merkelová a stejně jako loni Němce ujistila: „Zvládneme to.”

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Útoky ve Würzburgu, Mnichově, Ansbachu, ale i za hranicemi Německa – v Nice, Orlandu, Bruselu, Istanbulu – podle Merkelové „prolomily civilizační tabu“, i když některé mají rozdílné pozadí. Podle Merkelové jsou tyto útoky „deprimující“, útočníci ve Würzburgu i Ansbachu, kteří se rekrutovali z řad uprchlíků, se podle ní „vysmívali Německu a lidem, kteří se o ně starali“.

Islamistický teror si vyžádá mnohá opatření
Angela Merkelová

Merkelová uvedla, že to se nesmí opakovat a spolková vláda bude hledat nápravu. „Je to zkouška pro nás pro všechny,“ prohlásila Merkelová, podle níž „teroristé chtějí narušit naše soužití, soudržnost, otevřenost i ochotu přijímat lidi, kteří se dostávají do tísně. Zasévají nenávist mezi lidmi i náboženstvími.“

Merkelová na setkání s novináři, které se každý rok uskutečňuje na konci léta, ale tentokrát bylo jeho konání uspíšeno v důsledku naléhavých událostí, uvedla, že nemůže ještě konkrétně mluvit o všech opatřeních.

„Jedna věc je naprosto jasná: kromě nebezpečí organizovaného terorismu se objevují noví pachatelé, kteří byli dosud nenápadní. Potřebujeme lepší systém včasného varování,“ uvedla.

Slíbila také, že vláda posílí personální obsazení a technické vybavení bezpečnostních složek, kdykoli to bude nutné, a jistě to bude zohledněno v rozpočtu na příští rok. Merkelová rovněž chce vytvoření centra pro sběr informací a bezpečnostní techniku (SITES). Mělo by být vybudováno „co nejdříve“.

Národní databáze by podle německé kancléřky měly být sdíleny na celoevropské úrovni a také by se měla zlepšit výměna informací s USA. Stejně tak Merkelová předpokládá zpřísnění podmínek pro obchodování a prodej zbraní.

Zvládneme to

Merkelová připomněla, že před 11 měsíci Němcům slíbila, že problém s uprchlickou vlnou zvládnou. Ačkoli si uvědomuje, že to je těžký úkol, který se nevyřeší hned, kancléřka ve čtvrtek zopakovala: „Zvládneme to.“ Merkelová konstatovala, že toho Německo v posledním roce udělalo hodně.

Připomněla, že se svět potýká s velkým počtem válek a krizí a po světě se pohybuje největší počet uprchlíků od konce 2. světové války. To je výjimečná situace, takže přijímání a integrace je „historický úkol“.

„Zůstaňme u našich zásad. To zahrnuje, že lidská důstojnost je nedotknutelná a že lidé, kteří hledají ochranu, ji získají,“ vyzvala Němce šéfka vlády.

Současně je ale třeba dopracovat mechanismy navracení běženců, kteří v Německu azyl nedostanou. „Musíme zvýšit repatriační úsilí,“ řekla Merkelová, podle níž je nutné hledat dohodu s Afghánistánem či se zeměmi na severu Afriky.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám