Hlavní obsah

Zraněnému speleologovi pomáhají v podzemí dva lékaři

Berlín

Dva lékaři se ve čtvrtek dostali k německému speleologovi Johannu Westhauserovi, který v neděli uvízl v nejhlubší německé jeskyni, uvedla agentura DPA. Muž bude po ošetření schopen transportu. Kdy se s ním začne, zatím není jasné.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Pohled na hory poblíž Berchtesgadenu, v nichž se nachází rozsáhlý jeskynní komplex.

Článek

Dvaapadesátiletý speleolog Johann Westhauser uvízl v téměř kilometrové hloubce složitého systému nedaleko Berchtesgadenu v bavorských Alpách, když na něj spadl kámen. Utrpěl úraz hlavy a mozku.

Zkušený speleolog se v neděli vydal se dvěma společníky do nejhlubšího a nejdelšího jeskynního systému v Německu Riesending-Schachthöhle. V hloubce kolem 950 metrů výpravu zaskočilo uvolněné padající kamení, které postiženému způsobilo vážné zranění. Muž proto není s to dostat se ven vlastními silami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři se snaží vyprostit muže, který spadl do nejhlubší německé jeskyněVideo: BRK BGL, Reuters

Na záchraně přímo v jeskynním systému se podílí sedm týmů z Německa, Rakouska, Itálie a Švýcarska, dohromady téměř 30 lidí. [celá zpráva]

Systém Riesending-Schachthöhle je dlouhý 19,2 kilometru a dosahuje hloubky 1148 metrů. Objeven byl už v roce 1995 a mezi objevitele patří i zraněný muž.

V systému jsou velké šachty hluboké až 350 metrů, jejichž zdolání je možné jen pomocí lan, i úzké štěrbiny, jimiž se protáhne pouze štíhlý člověk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám