Hlavní obsah

Zraněného Poláka hledali záchranáři ve Vysokých Tatrách 47 hodin

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Dramatickou záchrannou akci mají za sebou tatranští horští záchranáři. Od soboty do pondělí hledali zraněného polského turistu. „Našli jsme ho v hodině dvanácté. Byl silně podchlazený, ale žil,“ uvedl jeden ze záchranářů.

Foto: Profimedia.cz

Záchranná akce trvala 47 hodin a nasazeno bylo 88 záchranářů. Ilustrační fotografie - Solisko ve Vysokých Tatrách

Článek

Polák si v sobotu zranil nohu při sestupu s přítelkyní z Kežmarského štítu. „Lezli příliš pomalu a na vrcholu si dopřáli hodinový odpočinek. Zpět pospíchali, Mariusz uklouzl a padal 30 metrů,“ řekl záchranář Peter Šperka.

Jeho přítelkyně se vydala pro pomoc, ale nedokázala záchranářům přesně ukázat místo, kde ho zanechala. „Byla hustá mlha a ona zcela ztratila orientaci. Hledali jsme na Velkém i Malém Kežmarském štítu, na Huncovském štítě. Okruh byl velký,“ dodal Šperka.

Byl jinde, než popisovala přítelkyně

Až v pondělí uslyšeli záchranáři v mlze křik zraněného Poláka. „Našli jsme ho v severní stěně Kežmarského štítu. Byl jinde, než popisovala jeho přítelkyně,“ uvedl záchranář Ján Kušnirák. Polák byl silně podchlazený.

Záchranáři mu poskytli první pomoc, zahřáli ho, teple oblékli, zabalili a krok za krokem ho snášeli pod štít. Na Skalnatém plese naložili nosítka s Mariuszem na lanovku a v Tatranské Lomnici ho převzala záchranka rychlé zdravotní pomoci.

Záchranná akce trvala 47 hodin a nasazeno bylo 88 záchranářů. Při akci se dva z nich zranili. Polák strávil v horách 38 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám