Hlavní obsah

Zprávu o získání agenta Bureše jsem podepsal až na rozkaz, řekl u soudu svědek z StB

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Bývalý příslušník komunistické tajné policie Július Šuman v pondělí před soudem v Bratislavě popřel, že by v 80. letech získal nynějšího českého ministra financí Andreje Babiše ke spolupráci se Státní bezpečností (StB) jako agenta. Další svědek a bývalý příslušník StB František Hákač, který měl být Babišovým styčným důstojníkem, si prý nic nepamatuje, protože má kvůli mozkové příhodě výpadky paměti. Soud byl po jejich výpovědích odročen na květen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda hnutí ANO a ministr financí ČR Andrej Babiš

Článek

Okresní soud Bratislava I projednává Babišovu žalobu na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), který na Slovensku spravuje archivní svazky komunistické StB. Na pondělí si předvolal jako svědky Šumana a Hákače.

Šuman u soudu uvedl, že Babiše osobně nezná. Na otázku soudu, zda byl Babiš veden jako agent StB, pak odpověděl: „V roce 1980 jsem založil spis důvěrníka s krycím jménem Bureš, který jsem vedl na inženýra Babiše. Založil jsem to proto, abych ho využil, až to bude potřebné v případě devizových cizinců.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V roce 1982 mě můj nadřízený náčelník oddělení Mátrai požádal, abych mu spis důvěrníka předložil. O spisu důvěrníka inženýr Babiš nevěděl a nebyl ani kontaktován. Mátrai mi po třech až čtyřech týdnech předložil k podpisu zprávu o získání spolupráce agenta Bureše. Odmítl jsem to podepsat, ale na rozkaz náčelníka odboru Greguše jsem tak nakonec učinil. Se spisem jsem nic nedělal, nekontaktoval jsem Babiše. Spis jsem uložil do trezoru. V roce 1983 jsem ho vrátil Mátraiovi. Co s ním udělal, nevím. Spis není pravdivý, verbování agenta Bureše v restauraci U obuvníka není pravdivé. Tyto okolnosti se vymykaly z běžné praxe, proto si to tak dobře pamatuji i po 31 letech. Další souvislosti si nepamatuji,“ uvedl Šuman.

Babišův právní zástupce předložil Šumanovi dokumenty, aby potvrdil své podpisy. Po nahlédnutí do dvou dokumentů svědek uvedl, že podpis je pravý na zprávě o získání ke spolupráci ve spisu Bureš. Na druhém dokumentu svůj podpis popřel.

Šumanovo svědectví by mohlo být klíčové ve věci žaloby nynějšího českého ministra financí, který se domáhá verdiktu, že byl v archivních svazcích neoprávněně uváděn jako agent StB. Bývalý nadporučík z XII. správy StB měl podle informací z archivů v 80. letech získat Babiše ke spolupráci se Státní bezpečností. Babiš měl ve svazcích vystupovat pod krycím jménem Bureš.

Další svědek si nic nepamatuje

Rovněž další bývalý příslušník StB František Hákač, jenž měl být Babišovým styčným důstojníkem, u soudu uvedl, že Andreje Babiše zná jen z médií: „Osobně jsem se s ním nikdy nesetkal.“

Hákač zůstal při výpovědi sedět, protože jak sám řekl, je po dvou mozkových příhodách: „Z toho důvodu jsem hodně věcí zapomněl a už je to třicet či více let. Nemohu k tomu nic říct.“

Na otázku soudu, zda byl členem StB, uvedl Hákač, že byl příslušníkem Sboru národní bezpečnosti od  roku 1970 do ledna 1991.

Babišův právní zástupce se Hákače zeptal, zda měl na starosti konspirační byt zmíněný ve spisu Voják. „Nepamatuji si. V tom období bylo hodně úkolů, už si nepamatuji. Po mozkových příhodách nepoznávám ani své bývalé kolegy,“ odpověděl Hákač.

Právní zástupce ÚPN se zeptal, jak může vědět, když nepoznává své kolegy, že Babiše nezná? Hákač uvedl, že když s Babišem nepřišel do styku, nemůže ho znát.

Bylo tam hodně podpisů, nepamatuji se

Svědek si nepamatuje ani to, že od svého kolegy Šumana v roce 1983 převzal spis Bureš. Právní zástupce ÚPN předložil přímo u soudu svědkovi svazek Bureš, kde figuruje Hákačův podpis. „Nepamatuji si, bylo tam množství spisů. Nemohu svůj podpis identifikovat,“ řekl. Hákač si následně nasadil brýle, ale svoji výpověď nezměnil. Právní zástupce ÚPN se zeptal, zda je ochoten podrobit se zkoušce u grafologa ohledně svého podpisu. Hákač uvedl, že to není jeho povinnost a že ho to zatěžuje.

Právní zástupce ÚPN následně předložil svědkovi další spisy a zeptal se Hákače, zda tyto spisy připravil on a zda je to jeho písmo. „Byl jsem předvolán jako svědek, že mám mluvit pravdu. Nejsem si jist, stejně jako předtím,“ odpověděl. „Po odchodu z ministerstva vnitra jsem pracoval 12 let na ministerstvu obrany a rukama mi prošly tisíce spisů. Tyto věci si nepamatuji a nechci si pamatovat,“ dodal.

Když se soudkyně zeptala, zda svědkovi říká něco jméno Bureš, reagoval Hákač záporně. Soudkyně se zaměřuje na údajné fiktivní záznamy a fiktivní setkání s agenty za účelem obohacení. „Byly zde prověrkové komise z Prahy. Já jsem problémy neměl. Možná je někdo měl. Nepamatuji si,“ uvedl a dodal, že v StB nikdy nevytvářel fiktivní dokumenty. „Nikdy jsem nepodváděl.“

Babiš spolupráci popírá

Babiš vědomou spolupráci s StB popírá, i když připouští, že jako pracovník podniku zahraničního obchodu Petrimex přicházel s pracovníky Státní bezpečnosti do styku. ÚPN u soudu předložil spisy, v nichž figuruje agent Bureš.

Právní zástupce ÚPN předložil v pondělí u soudu další dokument, v němž figuruje agent Bureš. Spis souvisí s již předloženým svazkem. Později ale připustil možnost mimosoudní dohody se žalující stranou.

Právní zástupce Babiše ale navrhne klientovi, aby s dohodou nesouhlasil a nadále žádal rozhodnutí soudu. „Celá věc byla zpolitizovaná vstupem pana Babiše do politiky,“ prohlásil.

Šéf ÚPN Ondrej Krajňák v té souvislosti řekl, že úkolem jeho ústavu je zveřejnění svazků Státní bezpečnosti. „ÚPN tak ve smyslu zákona učinil. My nechceme pana Babiše obviňovat ze spolupráce, ale cítíme morální povinnost vůči lidem, kteří trpěli,“ uvedl Krajňák.

Spolupráce byla nevědomá, tvrdí svědci

Babiš se tentokrát přelíčení neúčastnil, na rozdíl od toho lednového, jehož návštěvu spojil s pracovními jednáními se slovenskými ministerskými kolegy. V pondělí se omluvil kvůli pobytu v zahraničí.

„Je jasné, že vedli o mně svazek bez toho, že bych o tom věděl. Je to od začátku zmanipulované. Nikdy jsem nic nepodepsal,“ konstatoval Babiš v lednu při odchodu ze soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám