Hlavní obsah

Zpráva o 150 utonulých migrantech se ukázala jako nepravdivá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v pátek dementovala svou zprávu z počátku týdne, podle které v úterý patrně utonulo ve Středozemním moři až 150 afrických běženců.

Foto: Santi Palacios, ČTK/AP

Do Itálie připlouvají od počátku letošního roku uprchlíci na lodích rekordních tempem.

Článek

„Potvrzeno 141 přeživších,” uvedl mluvčí italské pobočky IOM Flavio Di Giacomo s tím, že zachránění běženci byli dopraveni do Itálie. Na vyproštění více než stovky migrantů z vody se podílela německá soukromá organizace Mládež zachraňuje (Jugend Rettet).

Podle mluvčího IOM se většinu z těchto lidí podařilo zachránit, čehož si prý ale nevšiml gambijský chlapec, který potopení plavidla s migranty také přežil a tvrdil, že ostatní zahynuli. [celá zpráva] Nyní se za mrtvé považuje pět lidí, napsala agentura Reuters.

Šestnáctiletý chlapec z Gambie, který potopení plavidla také přežil, ale původně vypověděl, že ostatní na palubě zahynuli. Tuto informaci pak IOM zveřejnil. Di Giacomo nyní tvrdí, že chlapec byl údajně v šoku a neuvědomil si, že většinu pasažérů se podařilo zachránit.

Zachránění chlapcovy spolucestující se dostali na pevninu jinou lodí. Mnozí z nich pak prý Gambijce poznali na fotografii, řekl podle agentury DPA mluvčí IOM Joel Millman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám