Hlavní obsah

Zpráva k mejdanům v Downing Street: Mnozí budou zděšeni, že to bylo v takovém rozsahu

– Londýn

K večírkům v Downing Street, které se konaly za koronavirové uzávěry navzdory tehdy platným restrikcím, vedlo selhání ve vedení britské vlády. Vyplývá to z dlouho očekávaného plného znění vyšetřovací zprávy úřednice Sue Grayové, které ve středu zveřejnila britská vláda.

Foto: Pool, Reuters

Boris Johnson

Článek

Vinu za „kulturu“ porušování pravidel v úřadu premiéra Borise Johnsona musí podle Grayové nést ti nahoře.

„Mnozí budou zděšeni, že k takovému chování došlo v takovém rozsahu v samém srdci vlády. Veřejnost má právo očekávat na takových místech nejvyšší standardy chování a to, co se stalo, jim zjevně neodpovídalo,“ stojí v materiálu.

Ani mimořádný tlak, kterému úředníci a poradci čelili, neomlouvá jejich chování, uvedla ve zprávě Grayová. Podle úřednice se večírků účastnil velký počet lidí. Odsoudila skutečnost, že někteří zaměstnanci chtěli vhodnost pořádání večírků zpochybnit, ale nebylo jim to umožněno.

Johnson se omluvil za lockdownové večírky v Downing Street

Evropa

Grayová vyšetřovala celkem 16 setkání, jichž se Johnson a jeho zaměstnanci zúčastnili v letech 2020 a 2021, zatímco lidé ve Velké Británii měli zakázáno se stýkat na základě omezení zavedených Johnsonovou konzervativní vládou ve snaze zpomalit šíření nemoci covid-19.

Součástí zprávy, která má kolem 50 stran, jsou i fotografie z některých shromáždění. Část jich už dříve publikovala stanice ITV. Ukazují premiéra, jak si připíjí a baví se se skupinou lidí. Na stolech lze vidět lahve od alkoholu a občerstvení.

Johnson čelí kvůli kauze známé jako Partygate výzvám k rezignaci. Premiér se omluvil za chyby, kterých se dopustil, odstoupit ale odmítá. Čeká ho také vyšetřování parlamentního výboru, který chce zjistit, zda Johnson úmyslně klamal poslance, když jim tvrdil, že žádná pravidla porušena nebyla.

Johnson zaplatil pokutu za koronavirový večírek v Downing Street

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám