Hlavní obsah

Zpět do středověku: Deklaraci „Bůh nad pacienty“ podepsalo už 3,5 tisíce polských doktorů

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Už téměř tři a půl tisíce polských lékařů podepsalo kontroverzní deklaraci víry, podle které má boží právo přednost před právem lidským. Místopředsedkyně Sejmu Wanda Nowická kvůli tomu bije na poplach a upozorňuje, že deklarace je přímo namířená proti ženám a znamená návrat země do středověku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Text deklarace vytesaný do mramoru byl představen před více než týdnem na posvátné Jasné Hoře v Čenstochové a vysocí církevní hodnostáři lékaře vyzvali, aby ji podpořili. V deklaraci víry se uvádí, že lidské tělo i život jsou božím darem, a proto jsou nedotknutelné, a že příchod na svět i odchod z něj závisí výlučně na božím rozhodnutí, které nemá nikdo právo ovlivňovat.

„Obsah je vysoce antihumánní a v konečném důsledku znamená návrat do středověku,“ upozornila v pondělí ve svém prohlášení místopředsedkyně polského parlamentu Nowická.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proti ženám

„Deklarace víry, která otevřeně vyzývá lékaře nerespektovat Hippokratovu přísahu, ale ani polské zákony, je jednoznačně namířená proti ženám, které už tak mají nepředstavitelné problémy absolvovat v polských nemocnicích zákroky, jakými jsou přerušení těhotenství, umělé oplodnění in vitro, vyšetření plodu, ale i pouhé získání antikoncepce na lékařský předpis,“ zdůraznila Nowická.

Zároveň požádala ministra zdravotnictví Bartosze Arkulowice, aby urychleně zakročil proti mnohým ředitelům státních nemocnic, kteří nutí své lékaře podepisovat deklaraci víry. Šéfa resortu též vyzvala, aby odvolal předního polského gynekologa Jana Oleszczuka, který namísto toho, aby se zasazoval o zavádění nejmodernějších medicínských metod, dává lékařům k podpisu deklaraci víry.

Znepokojivé i nepřípustné

Deklarace víry, kterou lékaři podepisují, vyvolala mimořádné znepokojení také u polské Federace na pomoc ženám a plánování rodiny.

„Ukazuje totiž, že zákony, nařízení a právní regulace chránící ženy se signatářů výzvy netýkají. Navíc dopředu deklarují, že je budou porušovat, což je nejen znepokojivé, ale přímo nepřípustné,“ uvádí se v prohlášení Federace.

Legálních potratů 650, nelegálních 200 tisíc

Polsko má přitom už 13 let jeden z nejpřísnějších potratových zákonů na světě. Podle něj mají Polky nárok na interrupci pouze v případě, že je ohrožen jejich život, plod je vážně geneticky poškozen anebo k těhotenství došlo v důsledku znásilnění. Podle oficiálních údajů ministerstva zdravotnictví ročně dochází v Polsku k asi 650 legálním potratům. Polští lékaři pod obrovským tlakem katolické církve totiž často odmítají vykonávat i zákroky, které jim určuje zákon.

Polské ženy se proto nejčastěji uchylují k nelegálním potratům doma nebo se vydávají kvůli interrupci do zahraničí. Federace na pomoc ženám v této souvislosti oznámila, že „počet ilegálních přerušení těhotenství v Polsku ročně překračuje 200 tisíc a několik desítek tisíc polských žen se zbavuje nežádoucího plodu nejen na klinikách v sousedních státech, ale po celé Evropě“.

To, co se teď děje v Polsku, není v žádném případě důvodem k radosti, ale spíše velká ostuda.
gynekolog Jan Rudzinski

„K nám pravidelně přicházejí Polky, které chtějí přerušit těhotenství. Před třemi až čtyřmi lety jich bylo kolem 350 ročně, ale teď je jich už přes tisíc – a ten počet neustále stoupá. Podobně je tomu i na klinikách v sousedních městech,“ uvedl pro portál Natemat.pl Jan Rudzinski, gynekolog, který z Polska odešel do Německa už před mnoha lety a působí na klinice v Přemyslavi, asi 50 kilometrů od Štětína.

Čím více církev v Polsku stupňuje antipotratovou politiku, tím více mají gynekologové na příhraničních klinikách práce. Samotné zákazy totiž počet nežádoucích těhotenství nesníží. „To, co se teď děje v Polsku, není v žádném případě důvodem k radosti, ale spíše velká ostuda,“ dodal Rudzinski.

Anketa

Mají podle vás lékaři právo nadřazovat svou víru zájmům pacienta?
Ano
7,5 %
Ne
92,5 %
Celkem hlasovalo 17280 čtenářů.

9 z 10 znásilněných Polek raději mlčí

Podle deklarace víry by ani znásilněné ženy v žádném případě neměly mít právo na legální potrat. Podle oficiálních údajů Polky ročně oznámí na policii asi tři tisíce znásilnění.

„Znásilněných žen je však ročně kolem 30 tisíc, ovšem ve skutečnosti jen každá desátá oběť to nahlásí, protože až potom pro ni začíná skutečné drama,“ uvedla Anna Dryjanska z občanského sdružení Modrá linka.

Znásilnění je podle polských zákonů pouhým proviněním proti zvyklostem a ne trestným činem ohrožujícím život a zdraví postižené ženy - a tomu odpovídají i tresty.

Třetina pachatelů znásilnění bývá většinou zproštěna obvinění a svým obětem se pak vysmívají do tváře, upozornila Dryjanska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám