Hlavní obsah

Zoufalství na lodi Open Arms dosáhlo maxima. Hrozí výbuch, varuje kapitán

– Řím

Situace na palubě lodi španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms je kritická. Kapitán plavidla Marc Reig se obává, že se blíží „výbuch“, napsala agentura DPA. Na palubě je 134 migrantů, kteří na omezeném prostoru žijí více než dva týdny. Itálie v sobotu navečer povolila vylodění 27 nezletilých běženců bez doprovodu, osud zbývajících 107 běženců je nejasný.

Foto: Francisco Gentico, ČTK/AP

Nezletilí migranti bez doprovodu se mohli vylodit na ostrově Lampedusa.

Článek

„Každou sekundou se blíží výbuch,“ varoval Reig s tím, že stačí jen maličkost a situace bude eskalovat. Loď zachránila migranty u Libye, na palubě je má už 16 dní a čeká na povolení zakotvit u italského ostrova Lampedusa.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Dospělí běženci museli zůstat na lodi

„Lidé ztratili trpělivost a jsou velmi nervózní,“ řekl kapitán. Podle jeho slov je těžké vysvětlit, že jsou 800 metrů od ostrova, na který ale nemohou. Někteří migranti podle kapitána hrozí, že skočí do vody a na ostrov doplavou.

Vylodění migrantů zakázal ministr vnitra Matteo Salvini. Ten ale v sobotu učinil ústupek, když povolil převézt na Lampedusu mladistvé. Zdůraznil ale, že tento krok činí „na zodpovědnost premiéra Giuseppeho Conteho“. Téměř tři desítky mladistvých převezla loď italské pobřežní stráže k pevnině, kde jejich vylodění sledovaly skupiny místních i turistů.

Salvini mezitím na Twitteru napsal, že se nevzdá a ve svém postoji vytrvá. „Za posledních 16 dní jste mohl v klidu a tichosti odjet do Španělska,“ reagoval na kapitánova slova. Španělsko zmínil v souvislosti s tím, že nevládní organizace Proactiva Opern Arms je ze Španělska.

Premiér Conte uvedl, že pět zemí Evropské unie, což jsou Francie, Německo, Rumunsko, Portugalsko a Španělsko, mělo projevit ochotu migranty převzít.

Jižně od Sicílie čeká na povolení vplout do přístavu Ocean Viking, loď nevládní organizace Lékaři bez hranic, která má na palubě 356 migrantů.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Lampedusa

Reklama

Výběr článků

Načítám