Hlavní obsah

Změnu smlouvy EU musí v ČR posvětit referendum, míní Schwarzenberg

Brusel

Pokud by se Evropská unie shodla na změně smlouvy o fungování EU a měnila znění Lisabonské smlouvy, musela by být změna v České republice odsouhlasena referendem. V Bruselu to řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

O změně základní smlouvy unie se nyní uvažuje při řešení současné dluhové krize, která Evropou a hlavně eurozónou zmítá. Po změně Lisabonské smlouvy, která začala platit teprve předloni, volají například Německo s Francií, které chtějí posílit rozpočtový dohled a prohloubit fiskální disciplínu mezi evropskými státy.

Schwarzenberg se o případném referendu zmínil na okraj při rozhovorech s kolegy ze zemí NATO. "Nesmíme zapomenout, že spousta evropských států včetně nás by změnu primárního práva (Lisabonské smlouvy) podmínila referendem," řekl český ministr. "Jsme k tomu velice opatrní," podotkl Schwarzenberg.

Podle dohody by měly být sankcionovány státy, které by porušily dohodnutá pravidla, především ta, co by se týkala rozpočtu.

Už nynější znění Lisabonské smlouvy obtížně procházelo ratifikací, v referendu ji na první pokus odmítli Irové.

Prezident EU Herman Van Rompuy řekl, že by se fungování Unie mělo změnit bez toho, aby se zasahovalo do znění smlouvy, a změny by proto nemusely ratifikovat samy země, ale stačil by souhlas například premiérů.

Anketa

Mělo by být v ČR referendum kvůli změnám v chodu EU?
ano, lidé by měli říct svůj názor
79,9 %
ne, myslím, že lidé to nedokáží moc posoudit
18,7 %
nevím
1,4 %
Celkem hlasovalo 9291 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám