Hlavní obsah

Změňme EU ve federaci a nesouhlasící členy vyhoďme, řekl radikálně Schulz

Berlín
Aktualizováno

Předseda německé sociální demokracie (SPD) Martin Schulz chce, aby se z Evropské unie v příštích letech stala federace. Její členské země by měly přijmout společnou ústavní smlouvu. Kdo bude proti, má z Unie vystoupit, řekl ve čtvrtek Schulz na sjezdu SPD v Berlíně.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Šéf německé sociální demokracie Martin Schulz na sjezdu SPD v Berlíně

Článek

„V příštích letech půjde o budoucnost Evropské unie," míní Schulz, podle nějž už nestačí jen drobné reformy, ale je potřeba najít odvahu k zásadním změnám.

„Chci, aby existovala evropská ústavní smlouva, která vytvoří federální Evropu," nechal se slyšet šéf SPD, podle nějž by „Spojené státy evropské" měly spatřit světlo světa do roku 2025.

Ústavní smlouvu by podle něj měl spolu s občany vypracovat konvent. „A až ji budeme mít, musí být předložena ve členských zemích (k hlasování). A kdo pak bude proti, ten půjde z Evropské unie pryč," představil Schulz svůj poměrně radikální návrh.

Německá sociální demokracie na probíhajícím sjezdu rozhoduje o tom, zda Schulz obhájí mandát předsedy strany a také o tom, jestli dostane vedení SPD mandát k jednání o nové vládě s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

Kritika Polska i Maďarska

„Evropa je naší životní pojistkou," podotkl s tím, že národní státy už na řadu úkolů prostě nestačí. Jen spojená Evropa podle něj může čelit klimatickým změnám, daňovým únikům velkých firem nebo terorismu a migraci.

Foto: MTI

Viktor Orbán na summitu

Bývalý šéf Evropského parlamentu ve svém projevu, který byl často oceňován potleskem delegátů, také tvrdě kritizoval vlády Polska a Maďarska, které se podle něj vzdalují společným hodnotám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám