Hlavní obsah

Žluté vesty porušily v Paříži zákaz shromažďování, policie použila slzný plyn

Paříž
Aktualizováno

Policie v Paříži použila v sobotu slzný plyn proti účastníkům jedné z demonstrací hnutí takzvaných žlutých vest. Protestující se sešli na náměstí Madeleine, které je jednou z oblastí, kde od pátečního odpoledne úřady zavedly dočasný zákaz shromažďování.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Policie v Paříži proti protestujícím, kteří porušili dočasný zákaz shromažďování, použila slzný plyn.

Článek

První protestující se sešli na náměstí kolem deváté hodiny. Policie je okamžitě začala vyzývat k odchodu. Na svém twitterovém účtu přitom zveřejnila fotky zabavených předmětů, mezi nimiž bylo i několik kanystrů na benzín či autobaterie. Podle vyjádření pařížské policejní prefektury zatčeno bylo 123 lidí, z nichž 43 skončilo ve vazbě.

Demonstranti se po nasazení slzného plynu schovali na blízké nádraží Saint-Lazare, kde s nimi policisté podle deníku Le Parisien hrají hru na kočku a myš a snaží se je z budovy vyhnat.

Tato demonstrace je jednou z prvních, které se v sobotu ve francouzské metropoli očekávají. V deset hodin začala hlavní demonstrace žlutých vest poblíž třídy Champs-Élysées, kde však rovněž platí dočasný zákaz shromažďování. Brzy odpoledne má začít protest ekologických aktivistů a manifestace odborářů proti plánované vládní reformě důchodů.

Demonstrace narušily Dny Evropského dědictví

V Paříži kvůli sérii demonstrací a protestů platí v sobotu mimořádná bezpečnostní opatření, k zajištění veřejného pořádku je ve francouzské metropoli nasazeno 7500 policistů.

V Paříži se přitom tento víkend konají Dny evropského dědictví, při nichž obvykle desetitisíce lidí navštěvují jindy nepřístupné památky a vládní budovy. Řada institucí však vzhledem k protestům svoje dveře v sobotu neotevře, výjimečně jsou naopak uzavřena jen některá muzea.

Ochromena je také hromadná doprava, úřady uzavřely řadu stanic metra a příměstských vlaků. Ministerstvo vnitra se obává opakování násilností a ničení majetku.

Manifestace se proto nesmějí konat na třídě Champs-Élysées, v okolí parlamentu a sídla prezidenta, Eiffelovy věže a u chrámu Notre-Dame a ve Vincenneském a Bouloňském lesíku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám