Hlavní obsah

Zkázu letounu Jak-42 s hokejisty ovlivnily i chyby personálu na letišti Tunošna

Ruská prokuratura v pátek vydala zprávu o prověrce na jaroslavlském letišti Tunošna, kde se loni v září zřítil letoun Jak-42 s hokejisty místního hokejového klubu Lokomotiv. Kontroloři odhalili řadu závad během přípravy k osudnému startu i v režimu práce celého letiště. Podle dřívějších expertíz byla nicméně hlavním důvodem tragédie chyba pilotů.

Foto: Profimedia.cz

Jeřáb zvedá zadní část zničeného letadla u Jaroslavle.

Článek

Při startu do Minska loni počátkem loňského září se na letišti Tunošna u Jaroslavle zřítil dopravní letoun, na jehož palubě zahynulo 44 lidí, většinou hokejistů místního klubu Lokomotiv. Mezi mrtvými byla i trojice českých reprezentantů Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček a Slovák Pavol Demitra. Tragédii přežil pouze palubní inženýr Alexandr Sizov. [celá zpráva]

Podle čerstvého sdělení prokuratury se zaměstnanci letiště v kritický den dopustili řady chyb. Před startem nezvážili zavazadla hokejistů, a tak došlo k tomu, že celkové zatížení letadla bylo o polovinu vyšší, než vykazovaly dokumenty.

Letiště kromě toho nemělo řádný přehled o rozmístění letadel na ploše, chyby shledali kontroloři i v režimu práce letištního lékařského střediska a ve stavu letištní plochy a startovací dráhy. Všechny zjištěné nedostatky byly podle prokuratury k dnešnímu dni již odstraněny a viníci byli potrestáni.

Hlavní vinu nesou piloti

Příčiny neštěstí loni vyšetřovala komise Mezistátního leteckého výboru (MAK), který koordinuje provoz ve vzdušném prostoru států bývalého SSSR. Hlavní příčinou tragédie bylo podle závěrů MAK bezděčné brzdění pilota při startu. Posádka prý nebyla dostatečně přeškolena ze starších typů Jak-40 a jeden z pilotů byl pod vlivem léku, který je s řízením letadel neslučitelný.

Závěry MAK počátkem letošního roku soudně napadli příbuzní členů posádky s odkazem na nedostatečnou kvalifikaci kontrolorů. Podle zpráv ruského tisku moskevský soud odmítl žalobu projednávat se zdůvodněním, že MAK jako mezinárodní organizace požívá práva imunity. "MAK požívá práva diplomatické imunity, protože je součástí mezivládní smlouvy o civilním letectví," uvedl moskevský soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám