Hlavní obsah

Zima sevřela Evropu, v Německu zachraňují víno vrtulníky

Netypicky studené počasí, sněžení a silný vítr netrápí jen Česko. Podobné počasí panuje od Ukrajiny po Švýcarsko. Tam padly hned na několika místech teplotních rekordy - záporné. V Německu a Rakousku kvůli mrazům zachraňují víno vrtulníky.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Zima v dubnu v rakouském Gnadenwaldu

Článek

Rozmary počasí a popadané stromy způsobily na jihu Polska a v Dolních Rakousích rozsáhlé výpadky elektřiny. V Rakousku bylo už ve středu bez elektřiny 25 000 domácností, ve čtvrtek ráno jich přibylo dalších tisíc. Na některých místech napadly desítky centimetrů sněhu a ta ve vyšších polohách byla dostupná jen v terénních autech.

Ve známém poutním městě Mariazell napadlo více než půl metru sněhu a ve vysokohorských oblastech spolkových zemí Tyrolsko a Vorarlbersko nadále platí prostřední stupeň lavinového nebezpečí na pětistupňové škále.

V Polsku je nejhorší situace ve Slezsku, kde místy napadlo více než 20 centimetrů sněhu. V důsledku hustého sněžení a větru je tam téměř 95 000 odběratelů bez proudu.

Také na Ukrajině se potýkají se stromy popadanými pod náporem sněhu a větru. Hasiči zasahovali například v ulicích Charkova. Sníh leží i na jihu na Balkáně.

Foto: Stanislav Belousov, Reuters

Zimní výjev v Charkově

Foto: ČTK/AP

Zasněžené Sarajevo

V mrazech chrání víno i helikoptéry

Ve Švýcarsku zase padaly teplotní rekordy. V noci na čtvrtek tam hned na šesti místech zaznamenali rekordně nízké teploty pro tuto roční dobu. V Arose v kantonu Graubünden bylo dokonce minus 12,8 stupně.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ve švýcarském Adlikonu chrání vinné hrozny před mrazem parafínovými hořáky.

Rakouští a němečtí vinaři se snaží chránit hrozny před přízemními mrazy a inverzí. Například ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko přelétávají ve výšce 15 metrů nad vinicemi vrtulníky. Zemský ministr Peter Hauk vysvětlil, že se tak vymění teplý a studený vzduch. „Můžeme teplotu zvýšit až o čtyři stupně,” citovala Hauka agentura DPA.

Čtvrteční a páteční přelety přijdou na zhruba 40 000 eur, přičemž polovinu hradí spolková země a polovinu musí zaplatit pěstitelé vína.

Na Slovensku se na dálnici D1 pod Tatrami srazilo více než 40 aut a dálnice byla obousměrně uzavřena. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám