Hlavní obsah

Židovské organizace v Rusku dostávají výhrůžky od úřadů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy s místní vládou a úřady hrozí kromě Židovské agentury i dalším židovským organizacím v Rusku. V pondělí na to s odkazem na představitele hned několika těchto spolků upozornil izraelský server The Jerusalem Post.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Židovské organizace v Rusku, jejichž jména Jerusalem Post nezmiňuje, podle serveru v minulých týdnech obdržely dopisy, v nichž jim ruské úřady vyhrožují, že dopadnou stejně jako Židovská agentura.

Nad tou visí hrozba označení nálepkou „zahraničního agenta“, což by znamenalo faktické ukončení činnosti.

Většina židovských organizací působících v Rusku, které jsou financovány z Izraele nebo Spojených států, utlumila vzhledem k výhrůžkám činnost jen na nezbytně nutné úkony, napsal dále Jerusalem Post.

Ruský velvyslanec nakvap opustil zasedání Knesetu

Zahraniční

Ruské ministerstvo spravedlnosti se minulý týden obrátilo na moskevský soud s žádostí o uzavření ruské pobočky Židovské agentury, která pomáhá lidem s přesídlením do Izraele.

Soud se má žádostí zabývat 28. července.

Ruské ministerstvo spravedlnosti podle Interfaxu tvrdí, že Židovská agentura porušila ruské zákony. Další podrobnosti k jeho motivaci uzavřít tuto největší židovskou neziskovou organizaci na světě známy nejsou.

Ruské úřady ale usilují o její likvidaci poté, co v dubnu tehdejší izraelský ministr zahraničních věcí a současný premiér Jair Lapid obvinil Rusko z páchání válečných zločinů na Ukrajině, podotkla agentura Reuters.

Rusko nepřestává dráždit Izrael. Jeho žoldáci prý bojují po boku nacistů z Azova

Evropa

Izrael se chystá vyslat do Moskvy delegaci složenou ze zástupců premiérovy kanceláře, ministerstva zahraničí a ministerstva spravedlnosti, kteří se mají zasadit o to, aby Židovská agentura mohla v Rusku nadále působit, uvedla ruská verze BBC.

Židovská agentura existuje od roku 1929. Před vznikem státu Izrael fungovala jako neoficiální vláda židovského obyvatelstva v britské mandátní Palestině.

Reklama

Výběr článků

Načítám