Hlavní obsah

Zeť egyptského exprezidenta nalezen mrtev v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA/LONDÝN

Ašraf Marván, zeť bývalého egyptského prezidenta Gamála Abd an-Násira a údajný tajný agent izraelských zpravodajských služeb, byl ve středu nalezen mrtev u svého bytu v Londýně. Podle egyptské tiskové agentury MENA Marván vypadl z balkónu svého bytu.

Článek

Britská policie zatím odmítla potvrdit, že mrtvým je skutečně Marván. Vydala pouze prohlášení, že v Londýně zahynul dvaašedesátiletý muž egyptské národnosti. Přesnou příčinu a okolnosti jeho smrti prý zatím objasňuje.

Izraelská média nedávno uvedla, že to byl právě Marván, kdo v říjnu roku 1973 varoval izraelskou tajnou službu Mossad před plánovaným útokem Egypta a Sýrie na Izrael. Marvánovo jméno v této souvislosti poprvé zmínil bývalý šéf Mossadu Eli Zeira ve své knize Mýtus versus realita: "Jomkipurská válka - neúspěchy a poučení", která vyšla v Izraeli v roce 2004.

Podle historika Gada Šimrona varoval Marván tajné služby pouhých pár hodin před egyptským útokem na izraelské síly na východním břehu Suezského kanálu. Izrael se však prý tehdy rozhodl proti všeobecné mobilizaci. Šéf vojenské rozvědky později svou nečinnost obhajoval tvrzením, že Marván byl dvojitým agentem, kterého platili také Egypťané, dodal Šimron.

Dvaašedesátiletý Egypťan, který se oženil s Násirovou dcerou Múnou, žil v Londýně od konce 70. let, kdy přestal pracovat pro egyptskou vládu.

Reklama

Výběr článků

Načítám