Hlavní obsah

Žena v Německu se vydávala za anestezioložku, čtyři pacienty to stálo život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Zaměstnankyně kliniky ve Fritzlaru v centrálním Německu je ve vyšetřovací vazbě kvůli podezření, že se vydávala za anestezioložku. Po neodborné anestezii, kterou provedla, zemřeli čtyři pacienti, informovala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Po neodborné anestezii zemřeli falešné lékařce pod rukou čtyři pacienti.

Článek

Osmačtyřicetiletá žena zjevně prováděla anestezii bez potřebného vzdělání. „Chybnými anesteziemi pravděpodobně ve čtyřech případech způsobila smrt pacientů; v dalších osmi případech pravděpodobně došlo k poškození zdraví,” sdělil v pátek mluvčí státního zastupitelství v Kasselu Götz Wied.

Žena na klinice ve Fritzlaru působila v letech 2015 až 2018, aniž měla potřebné odborné znalosti. Dokonce nebyla ani uznanou lékařkou. Podle vyšetřovatelů se dopouštěla při péči o pacienty chyb. Například u jednoho pacienta nerozpoznala včas dušnost a během operací podávala nesprávné léky.

Podezřelá byla zpočátku vyšetřována pouze kvůli tomu, že se o práci na klinice ucházela s falešnými dokumenty. V lednu ale německé úřady narazily na další důkazy. Státní zastupitelství a policie ji proto nyní vyšetřují kvůli podezření ze zabití, nebezpečného ublížení na těle, padělání dokumentů, podvodu a zneužití titulů.

Policie zjišťuje, proč lékaři nechali ženu pracovat

Žena je ve vyšetřovací vazbě od úterý. Kromě toho více než 50 policistů provedlo domovní prohlídky ve třech spolkových zemích. Kromě kliniky v Hesensku prohledali soukromé prostory ženy, která naposledy bydlela v severoněmeckém Kielu.

Prohledána byla také pracoviště dvou lékařů v Hesensku a Braniborsku. Podezřelí jsou z toho, že porušili svou dozorčí povinnost, když nechali ženu dále pracovat jako anestezioložku navzdory jejím chybným úkonům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám