Hlavní obsah

Zemřela první manželka Johna Lennona Cynthia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Ve středu zemřela první manželka bývalého člena legendární skupiny Beatles Johna Lennona. Cynthii Lennonové bylo 75 let a podlehla rakovině. Informaci zveřejnil její syn Julian na své internetové stránce.

Zemřela první manželka Johna Lennona Cynthia

 
Článek

„Cynthia Lennonová zesnula dnes ve svém domě na Mallorce ve Španělsku po krátkém, ale statečném boji s rakovinou,” uvedla ve svém prohlášení rodina. „Její syn Julian Lennon byl po celou dobu u jejího lůžka. Rodina je velmi vděčná za veškeré modlitby,” stálo rovněž v prohlášení.

Julian Lennon zveřejnil na serveru YouTube videovzpomínku na svou matku doprovázenou písní, kterou napsal na její počest. Jsou v ní mimo jiné záběry, na kterých je vidět Cynthia, John Lennon a malý Julian ještě jako dítě. „Odevzdala jsi mi celý život, odevzdala jsi celý život pro lásku,” začíná píseň. „Láska, kterou jsi tady zanechala, bude pokračovat,” zpívá jednapadesátiletý Julian.

Seznámili se, ještě než se stal slavným

Cynthia se s Johnem Lennonem seznámila na umělecké škole v Liverpoolu v roce 1958, ještě dávno předtím, než se skupina proslavila. Brzy se vzali a narodil se jim Julian. Rozvedli se v roce 1968, když se Lennon začal scházet se svou pozdější druhou ženou Yoko Ono.

John Lennon byl v prosinci 1980 zastřelen svým fanatickým obdivovatelem Markem Chapmanem. Lennonovi bylo tehdy 40 let.

Cynthia se ještě několikrát provdala. Právě v době rozvodu s Johnem Lennonem napsal jeho spoluhráč z Beatles Paul McCartney pro malého Juliana, který se s tím těžko vyrovnával, slavnou píseň Hey Jude (její původní název měl prý být Hey Jules).

Foto: Profimedia.cz

Cynthia Lennonová s fotografií svého bývalého manžela

Spisovatel Hunter Davies, který v roce 1968 napsal jedinou autorizovanou biografii skupiny Beatles, Cynthii popsal jako „báječnou ženu”, se kterou její slavný manžel nezacházel příliš dobře. Byla prý zcela odlišná než John Lennon, byla „tichá, rezervovaná a klidná”. Jejich přátelé si prý nikdy nemysleli, že by tento vztah mohl vydržet právě proto, že byli tak rozdílní.

Cynthia Lennonová ve svém životopise popsala Johna jako žárlivého a nespolehlivého muže. Jednou ji prý uhodil, když tančila se Stu Sutcliffem, který byl tehdy asi dva roky členem Beatles. V roce 2005 v jednom z televizních rozhovorů ale rovněž vyzdvihla jeho charisma. „Tomu se nedalo odolat, neustále jste sledovali, co má za lubem. Byl to absolutní rebel. Každý jím byl ohromen,” uvedla o Lennonovi jeho první žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám