Hlavní obsah

Zemřela Natalja Gorbaněvská, demonstrantka ze srpna 1968

• Aktualizováno

Natalja Gorbaněvská, jedna z „osmi statečných” sovětských disidentů, kteří na moskevském Rudém náměstí 25. srpna 1968 demonstrovali proti okupaci Československa, zemřela v Paříži. Oznámila to v pátek ruská média. Za účast na protestní akci pykala v tehdejším Sovětském svazu mimo jiné nuceným pobytem v psychiatrické léčebně.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Natalja Gorbaněvská

Článek

Gorbaněvská (77) podle stanice Echo Moskvy zemřela v noci na pátek.

Gorbaněvská, která byla autorkou desítek svazků poezie a překladatelskou z češtiny a polštiny, minulý měsíc navštívila Česko. Za své celoživotní zásluhy v boji za demokracii, svobodu a lidská práva zde převzala ocenění Univerzity Karlovy.

V souvislosti s návštěvou Gorbaněvské zazněla v českých médiích kritika, že sovětská disidentka nezískala žádné české státní vyznamenání. Sama v jednom rozhovoru uvedla, že v Paříži může žít jen díky tomu, že má polský pas - polské občanství obdržela v roce 2005.

Gorbaněvská nebyla na rozdíl od jiných účastníků demonstrace před 45 lety bezprostředně po zadržení souzena, protože se starala o malého syna. Koncem roku 1969 ji ale režim nechal internovat v psychiatrické léčebně, odkud se dostala až po více než dvou letech. V roce 1975 emigrovala do Francie.

Reklama

Výběr článků

Načítám