Hlavní obsah

Zemřel „účetní z Osvětimi” Oskar Gröning

Bývalý esesman z Osvětimi Oskar Gröning zemřel, napsal v pondělí server týdeníku Der Spiegel. Šestadevadesátiletý muž měl skonat v pátek v nemocnici. Bývalý dobrovolník jednotek Waffen-SS byl v roce 2015 odsouzen ke čtyřletému trestu za napomáhání k vraždám nejméně 300 tisíc Židů. Do vězení dosud nenastoupil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Německu začal soud s bývalým účetním z Osvětimi (archivní video z roku 2015)Video: Reuters

 
Článek

Prokuraturu už informoval Gröningův právník, úmrtní list zatím ještě nedorazil, uvedl mluvčí státního zastupitelství v Hannoveru, které mělo případ na starosti.

Gröning se trestu pokoušel vyhnout odvoláními, soudy mu je ale zamítaly. Nakonec podal žádost o milost, ani s tou ale letos v lednu neuspěl. V nejbližší době měl nastoupit výkon trestu.

Sám Gröning se přiznal k tomu, že odklízel a evidoval zavazadla deportovaných vězňů a počítal jejich peníze. Média ho proto označovala za osvětimského „účetního”.

Foto: Profimedia.cz

Oskar Gröning

Sice se přímo neúčastnil násilností, ale podle německé justice svou prací podporoval systematické vyvražďování, což podle současného výkladu práva v Německu stačí k trestní odpovědnosti.

Gröningův případ byl zřejmě jedním z posledních procesů, které se v poslední době konaly s členy personálu nacistických vyhlazovacích táborů.

Z počtu 6500 příslušníků SS, kteří působili v koncentračním táboře v Osvětimi a přežili válku, bylo ve Spolkové republice odsouzeno 29 lidí a v bývalé NDR jich bylo asi 20, připomíná Spiegel.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám