Hlavní obsah

Zemřel sběratel umění Gurlitt, který měl obrazy ukradené nacisty Židům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Ústřední postava loňského skandálu s uměním zabaveným nacisty Cornelius Gurlitt zemřel v úterý ráno ve věku 81 let, uvedl mnichovský soud podle agentury DPA.

Foto: Profimedia.cz

Cornelius Gurlitt

Článek

Německé úřady zabavily v únoru 2012 Gurlittovi 1280 obrazů kvůli podezření, že se Gurlitt dopustil daňového úniku. Později se ukázalo, že mezi Gurlittovými obrazy je zhruba 500 děl, která zřejmě zabavili nacisté židovským majitelům v době tažení proti tzv. zvrhlému umění.

Součástí sbírky byla díla Canaletta, Eugena Delacroixe, Henriho Matisse, Marka Chagalla i Maxe Beckmanna a Otto Dixe a dalších německých expresionistů.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Dva obrazy expresionitsy Otto Dixe, které vlastnil Gurlitt

Letos se našlo 238 dalších obrazů v Gurlittově nemovitosti v Salcburku, kde byly i obrazy a sochy Clauda Moneta, Pabla Picassa, Augusta Rodina či Edouarda Maneta. [celá zpráva]

Gurlitt v březnu prohlásil, že se dobrovolně vzdá děl, u nichž je nepochybné, že byla zabavena právoplatným vlastníkům. [celá zpráva]

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Reprodukce obrazu expresionisty Maxe Beckmana Krotitel lvů v katalogu aukční sině Lempertz

V dubnu soud rozhodl, že Gurlittovi většinu děl vrátí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám