Hlavní obsah

Zemřel Jurij Čurbanov, Brežněvův zeť a Gorbačovův vězeň

Moskva

V Moskvě ve věku 77 let zemřel Jurij Čurbanov, který býval druhým mužem sovětského ministerstva vnitra a zetěm někdejšího dlouholetého sovětského vládce Leonida Brežněva. Uvedla to ve čtvrtek televizní stanice NTV. Čurbanov byl manželem Brežněvovy dcery Galiny, která proslula jako výstřední hvězda moskevské komunistické smetánky.

Článek

Čurbanov budoval kariéru politického pracovníka v bezpečnostních složkách od 60. let a díky své přímé vazbě na vládnoucí elitu dosáhl až na post prvního náměstka ministra vnitra. Po Brežněvově smrti v roce 1982 ale jeho hvězda pohasla.

Pohroma přišla v roce 1987, kdy byl v rámci perestrojkových čistek Michaila Gorbačova odstaven a obžalován z korupce a defraudace. Čurbanov byl odsouzen k 12 letům vězení a na svobodu podmínečně vyšel v roce 1993. Manželka Galina se s ním mezitím rozvedla.

Galina Brežněvová, vzděláním pedagožka a filoložka, byla od mládí považována za mimořádně výstřední osobu, okázale těžící z postavení svého všemocného otce. Její náklonnost k alkoholu a styky s moskevským podsvětím byly veřejným tajemstvím. Čurbanov byl jejím třetím manželem, před ním byli jejími manžely akrobat Jevgenij Milajev a iluzionista Igor Kio, s nímž byla oddána deset dní.

Brežněvová zemřela v zapomnění v moskevské psychiatrické léčebně v roce 1998. Její osud se později stal tématem několika životopisných knih a ruských televizních seriálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám