Hlavní obsah

Zemřel bývalý polský premiér Jan Olszewski

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Ve věku 88 let zemřel ve Varšavě bývalý polský premiér Jan Olszewski, oznámila jeho rodina. Známý právník v dobách minulého režimu obhajoval během procesů „nepřátele socialismu“, byli mezi nimi například Adam Michnik, Melchior Wańkowicz, Jacek Kuroń, Karol Modzelewski či Janusz Szpotanski. Post ministerského předsedy zastával v letech 1991 až 1992.

Foto: ČTK

Bývalý polský premiér Jan Olszewski

Článek

Roku 1968 mu byla advokátní činnost zakázána, ale po nástupu Edwarda Gierka roku 1970 ji mohl obnovit.

Po vzniku opozičního hnutí Solidarita se zapojil do jeho činnosti. Zastával také funkci poradce Lecha Wałęsy, v roce 1990 ho podporoval v prezidentských volbách. Později se s ním kvůli názorovým neshodám politicky rozešel. Bývalý premiér patřil k tvrdým zastáncům lustrací.

Ve volbách roku 1993 se Olszewski do Sejmu již nedostal. Roku 1995 se zúčastnil přímých prezidentských voleb, se ziskem 6,8 procenta hlasů skončil čtvrtý (za Aleksanderem Kwaśniewskim, Lechem Wałęsou a Jackem Kurońem).

V letech 1997 až 2001 byl poslancem Sejmu za ultrakonzervativní stranu Liga polských rodin. Později se stal podporovatelem strany Právo a spravedlnost Jarosława a Lecha Kaczyńských.

V roce 2011 ho postihla mrtvice a od té doby trpěl těžkými zdravotními problémy. Na počátku tohoto týdne upadl do bezvědomí, z něhož se už neprobral. Zemřel ve vojenské nemocnici ve Varšavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám