Hlavní obsah

Zemřel autor karikatury Mohameda s bombou v turbanu

– Kodaň

V Kodani zemřel ve věku 86 let dánský kreslíř Kurt Westergaard, jehož karikatura proroka Mohameda s turbanem ve tvaru bomby se zápalnou šňůrou vyvolala spolu s dalšími satirickými obrázky před lety rozsáhlé protesty v řadě muslimských zemí. O úmrtí informovala v pondělí brzo ráno stanice BBC s odvoláním na místní média. Karikaturista podle nich zemřel po dlouhé nemoci 14. července, den po svých narozeninách.

Foto: Reuters

Dánský autor karikatury o Mohamedovi Kurt Westergaard

Článek

Westergaard pracoval od 80. let minulého století pro dánský list Jyllands-Posten. V celém světě ho proslavila jeho karikatura z roku 2005, na níž zobrazil proroka Mohameda s turbanem ve tvaru bomby s hořící roznětkou. Tuto a další karikatury dánského listu přetiskly posléze některé evropské deníky, čímž vyvolaly masové protesty v muslimském světě. Sám kreslíř čelil výhrůžkám smrtí a dánská policie zatkla i několik lidí, kteří ho plánovali zabít. Dostal proto i ochranku a žil na tajných adresách, připomněla BBC.

Autora karikatur Mohameda chtěli zavraždit

Evropa

Westergaardovy a další podobné karikatury si braly na mušku terorismus islamistických radikálů. Deníky, které karikatury otiskly, se hájily svobodou slova. Někteří ale považují takové karikatury za urážení náboženského cítění některých skupin společnosti, protože islám zakazuje zobrazovat boha, proroka i lidské tváře.

Westergaard před lety v rozhovoru řekl, že svých satirických kreseb nelituje. Podle něj vyvolaly důležitou diskusi o islámu v západních zemích.

Kvůli karikaturám Mohameda zobrazených v Jyllands Posten dav demonstrantů začátkem roku 2006 napadal ambasády a konzuláty Dánska v Sýrii, Libanonu nebo Íránu a mnozí i v dalších muslimských zemích pálily vlajky Dánska.

Dánští velvyslanci opouštějí muslimské země

Zahraniční

Kvůli karikaturám proroka Mohameda také umírali lidé. Nejznámějším případem byl teroristický útok na redakci francouzského týdeníku Charlie Hebdo v lednu 2015. Dva islamisté při něm zabili 12 lidí včetně redaktorů a kreslířů listu, který opakovaně publikoval karikatury muslimského proroka.

Islámští teroristé vystříleli v Paříži redakci satirického magazínu, 12 mrtvých

Evropa

Na snahu vysvětlit žákům svobodu slova na příkladu Mohamedových karikatur doplatil francouzský učitel, jemuž mladík čečenského původu loni v říjnu v Paříži usekl hlavu.

Strach nám nenaženete! Francie halasně uctila památku učitele, kterému útočník uřezal hlavu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám