Hlavní obsah

Zemětřesení na Ischii: záchranáři vyprostili ze sutin tři bratry

Symbolem zastupujícím osud všech, které postihlo zemětřesení na italském ostrově Ischia, se stal příběh jedné rodiny z nejhůře zasaženého města Casamicciola. Jejich dům se zhroutil, včas unikla pouze matka. Otec a tři synové ve věku sedmi měsíců, pěti a 11 let zůstali v sutinách. Záchranářům se podařilo postupně všechny vyprostit, jako poslední se dostal z trosek domu jedenáctiletý Ciro.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Záchranáři odvážejí chlapce do nemocnice.

Článek

Dostat se včas z domu se podařilo jen matce, která je v pátém měsíci těhotenství. Prchla ven oknem. Zbytek rodiny to už nestihl. V okamžiku prvního a nejsilnějšího otřesu byli chlapci v ložnici, otec v kuchyni a jeho žena v koupelně.

Nejdříve se záchranářům podařilo dostat ze sutin otce a kolem 4:00 se hasičům podařilo vyprostit i nejmladšího z bratrů, sedmiměsíčního Pasqualeho.

Foto: Stringer, Reuters

Miminko, které se podařilo vyprostit ze sutin domu.

Se zavalenými chlapci záchranáři celou dobu mluvili, dokázali jim podat lahve s vodou a baterku. „Snažili jsme se, aby nás slyšeli a byli klidnější,” uvedl mluvčí hasičů Luca Cari. V průběhu noci hasiče znepokojila chvíle, během níž se chlapci zmožení únavou odmlčeli. O něco později s nimi znovu navázali kontakt.

Kolem 11:00 byl vyproštěn druhý z chlapců, pětiletý Mattias. Měl na sobě jen slipy a byl pokryt prachem. Ihned po vyproštění ho naložili na nosítka, dostal kyslíkovou masku a odvezla ho ambulance.

Záchrana pětiletého Mattiase

Zachránil bratrovi život

Policie informovala, že Ciro, nejstarší z bratrů, Mattiase zachránil před padajícími sutinami díky tomu, že jej po otřesu zatáhl pod postel. „Potom klepal do sutin násadou od koštěte, aby přitáhl pozornost záchranářů,” řekl člen finanční stráže Andrea Gentile.

Po dvou hodinách byl z trosek domu vysvobozen i 11letý Ciro. „Už i Ciro je zachráněn!” uvedli hasiči na svém twitterovém účtu.

I nejstaršího z bratrů převezli do nemocnice na vyšetření, podle novinářů byl při vědomí, napsala agentura AFP. Pohotovost, kam byl přijat, později potvrdila, že chlapec je v pořádku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám