Hlavní obsah

Země NATO omezí výdaje na armádu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Evropští spojenci NATO se připravují na největší škrty ve výdajích na armádu od konce studené války. Ve středu na to upozornil list The Washington Post. O snížení výdajů na armádu se hovoří též v České republice.

Foto: Yannis Behrakis , Reuters

Článek

Podle deníku hrozí narůstání rozdílů mezi vojenskou silou Spojených států a zbytkem Severoatlantické aliance.

V pondělí oznámila německá vláda, že Bundeswehr propustí přinejmenším 40 000 vojáků, přičemž ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg navrhl snížení stavu o 100 000 z nynějšího čtvrt miliónu. Podle zdrojů z armády i vlády plánuje Karl-Theodor zu Guttenberg ročně ušetřit miliardu eur (téměř 26 miliard korun). Navrhuje prototakéi zrušit brannou povinnost, čímž by roční výdaje rázem snížily o 400 miliónů eur. [celá zpráva]

Rovněž ve Francii a v Itálii zvažují snížení počtu armádních příslušníků. O redukci výdajů na armádu až o 4 miliardy korun se mluví i v Česku. Mediální výstupy o chystaném propouštění ministerstvo obrany však označuje za spekulace a lži.

Mezitím analytici odhadli, že Velká Británie bude muset v příštích šesti letech snížit armádní rozpočet o 10 až 15 procent. Nová vláda Davida Camerona plánuje ještě letos ušetřit šest miliard liber (přes 180 miliard korun).

Pentagon omezí byrokracii

Proti razantním škrtům tento týden lobuje v Londýně a Bruselu americký ministr obrany Robert Gates. Podle The Washington Post se obává, že USA v Afghánistánu a v budoucích společných misích ponesou oproti ostatním ještě větší břímě.

Gates sám chce na výdajích ubrat a hned příští rok ušetřit přes 10 miliard dolarů (téměř 220 miliard korun) na bojové operace tím, že omezí byrokracii. Ta podle jeho slov spolkne 40 procent z rozpočtu resortu.

Reklama

Výběr článků

Načítám