Hlavní obsah

Země EU se dohodly na prodloužení kontrol na hranicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členské země Evropské unie v úterý potvrdily návrh Evropské komise umožňující o další tři měsíce prodloužit dočasné kontroly na některých vnitřních hranicích schengenského prostoru. Pokud by rozhodnutí nepadlo, přestaly by po 11. únoru mít Rakousko, Německo, Dánsko, Švédsko a přidružené Norsko možnost kontrol na některých svých hranicích.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Rakouští policisté kontrolují vozidla na hranicích s Maďarskem

Článek

Evropská komise na konci ledna doporučila zemím potvrdit, že kontroly mohou být prováděny ještě další tři měsíce. Podle názoru unijní exekutivy totiž přes stabilizaci migrační situace a realizaci řady potřebných kroků zatím nenastaly podmínky k obnově plného fungování unijního prostoru bez vnitřních hranic.

Státy zavedly kontroly na částech svých hranic kvůli migrační krizi už předloni. Půlroční prodloužení kontrol schválily členské státy EU v květnu 2016, v listopadu následovalo zatím poslední tříměsíční prodloužení.

Před pokračováním po 11. únoru se musí členské státy dohodnout s dotčenými sousedy tak, aby spuštěné kontroly byly proporční a konaly se jen tam, kde je to nutné. Měly by totiž být omezeny co do rozsahu a času a být reakcí na skutečná rizika pro veřejný život či bezpečnost plynoucí z pohybů migrantů napříč zeměmi EU.

Země by měly účinnost a rozsah kontrol průběžně vyhodnocovat a každý měsíc o situaci informovat Evropskou komisi.

Reklama

Výběr článků

Načítám