Hlavní obsah

Země Beneluxu chtějí s visegrádskou čtyřkou jednat o budoucnosti EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Země Beneluxu pozvaly státy visegrádské čtyřky do Nizozemska k jednání o budoucnosti Evropské unie. Před začátkem páteční neformální schůzky 27 členských států bloku to novinářům bez podrobností řekl nizozemský premiér Mark Rutte. Skupina pozvání přijala, setkání by se podle informací ČTK mělo uskutečnit do léta.

Foto: Yves Herman, Reuters

Premiéři Belgie Charles Michel, Nizozemska Mark Rutte a Lucemburska Xavier Bettel před schůzkou šéfů vlád EU

Článek

„Rozhodli jsme se pozvat visegrádské země do Nizozemska ke společnému jednání s Beneluxem. A později v tomto roce budeme mít i jednání s pobaltskými státy, také o budoucnosti Unie,” řekl Rutte po ranní schůzce s belgickým premiérem Charlesem Michelem a lucemburským předsedou vlády Xavierem Bettelem.

Trojice šéfů zemí Beneluxu, tedy Belgie, Nizozemska a Lucemburska, předstoupila před novináře společně. Země Beneluxu chtějí podle Rutteho hrát pozitivní roli v debatě o budoucnosti Evropské unie.

„V4 přijala,“ řekl ČTK k pozvání informovaný nizozemský diplomat s tím, že témat k diskusi bude více než jen budoucnost Unie. Schůzka by se měla uskutečnit do léta.

Podle zástupce jedné z visegrádských zemí se o věci začalo mluvit minulou neděli, kdy se v Bruselu na večeři sešli ministři zahraničí obou uskupení před pondělním jednáním šéfů diplomacií celé osmadvacítky. Iniciátorem nápadu bylo údajně Polsko, nynější předsednická země V4.

Nizozemsko čekají příští týden parlamentní volby. Vzhledem k politické situaci v zemi mají pozorovatelé za nejpravděpodobnější variantu, že Rutte v premiérském křesle obměněné vlády zůstane i po hlasování.

Reklama

Výběr článků

Načítám