Hlavní obsah

Zelenskyj hned po inauguraci rozpustil parlament

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Nově zvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bezprostředně po pondělní inauguraci poslancům oznámil, že rozpouští parlament. Informovala o tom Ukrajinska pravda. Za prioritu označil konec války v Donbasu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Inaugurace nového ukrajinského prezidenta Volodymyra ZelenskéhoVideo: Reuters

 
Článek

Zelenskyj, který získal popularitu jako herec, dorazil na inauguraci v dobré náladě. Plácl si s několika fanoušky u bariér nebo se s nimi fotil.

Když pak složil přísahu, v projevu k poslancům vyzval zastupitele, aby rezignovali a uvolnili svá místa. „Dovolte mi nyní citovat jednoho amerického herce, který se stal americkým prezidentem: Vláda neřeší naše problémy, vláda je naším problémem,“ řekl.

Vypíchl to, jak často vláda říká, že nemůže nic dělat, a hned se proti tomu vymezil. „To není pravda,“ uvedl.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Volodymyr Zelenskyj při projevu v parlamentu

Na závěr projevu pak oznámil, že sněmovnu rozpouští. Dodal také, že během dvou měsíců uvolní z funkce ministra obrany, šéfa tajné služby SBU a generálního prokurátora.

Zelenskyj se rozhodl rozpustit parlament hned po inauguraci, protože v něm nemá jeho loni založená strana Sluha národa ani jediného poslance a nemohl by tak prosazovat změny, které chce uskutečnit. Navíc chce využít skutečnosti, že nyní je jeho popularita na vrcholu a jeho strana má šanci uspět.

Zelenskyj taky vyzval Ukrajince, aby společně s ním převzali odpovědnost za budoucnost země: „Každý z nás je prezident. Ne těch 73 procent, kteří pro mě hlasovali, ale celých sto procent. Toto naše společné vítězství je naše společná šance. Ode dneška je každý z nás odpovědný za Ukrajinu, kterou tu zanecháme našim dětem.“

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Volodymyr Zelenskyj jde složit přísahu

V inauguračním projevu za svůj první úkol označil zastavení palby v Donbasu. Jeho obyvatele rusky ujistil, že Ukrajině nejsou cizí, a vyzval k jednotě: „Všichni jsme Ukrajinci. Nejsou tu větší nebo menší. Každý z nás je Ukrajinec. Od Užhorodu do Luhansku, od Černigova do Simferopolu... Musíme být jednotní, protože jenom tak budeme silní.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám