Hlavní obsah

Zavražděný šéfredaktor: Jediným mantinelem byly francouzské zákony

• Aktualizováno

Francouzské zákony nám byly jediným mantinelem, který jsme nepřekračovali, řekl před třemi lety šéfredaktor satirického týdeníku Charlie Hebdo. Stephan Charbonnier, přezdívaný Charb, byl mezi dvanácti lidmi zavražděnými ve středu při útoku na redakci magazínu v Paříži. Časopis v minulosti mnohokrát karikoval muslimského proroka Mohameda a byl kvůli tomu terčem několika útoků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Karikatura vůdce IS al-Bagdádího zveřejněná na TwitteruVideo: Reuters

 
Článek

„Jsem v tomto časopisu dvacet let a celých dvacet let jsme se drželi toho, že jsme byli provokativní. Pokaždé, když jsme se zabývali radikálním islámem, jsme měli problémy a dostávali jsme pobouřené reakce,“ uvedl Stephan Charbonnier v roce 2012 v rozhovoru pro televizi Al-Džazíra.

Před rozhovorem odmítl výzvu francouzské vlády a v týdeníku publikoval velmi kontroverzní karikaturu nahého proroka Mohameda  Jakékoli vyobrazení, i v uctivém duchu, islámské právo zakazuje.

Charbonnier tehdy pro Al-Džazíru vyjadřoval překvapení nad reakcí francouzských politiků.

„Jsme zemí, kde vládne právo, my francouzské právo respektujeme. Jediným omezením pro nás jsou francouzské zákony. Jsou tím, co musíme dodržovat,” prohlásil.

Francie po zveřejnění karikatury proroka Mohameda v roce 2012 preventivně zavřela své zastupitelské úřady v zahraničí.

„Islamizace Francie”

Satira na adresu islámu byla i součástí aktuálního středečního vydání Charlie Hebdo.

Titulní stranu zaplnila karikatura spisovatele Michela Houellebecqa, který sedí podroušený s cigaretou v ruce a uvažuje nad budoucností. Obrázek doplňuje nápis „Předpovědi kouzelníka Houellebecqa“ a fiktivní autor žertuje, že letos přijde o všechny zuby a v roce 2022 pak bude slavit ramadán.

Karikatura souvisí s jeho nově vydanou knihou Soumission (Podrobení) o budoucnosti islámu ve Francii.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Karikatura na titulní straně posledního vydání týdeníku Charlie Hebdo s nápisem Předpovědi kouzelníka Houellebecqa a opilým čarodějem, který žertuje, že letos přijde o všechny zuby, v roce 2022 pak bude slavit ramadán.

Houellebecqův román vyšel ve středu, vášně a kritiku ale vyvolal už před svým vydáním. Mimo jiné zmiňuje, jak se v budoucnosti prezidentské funkce v Elysejském paláci ujme muslimský prezident.

Jeho politika zahrnuje zavedení polygamie i povinné nošení muslimských šátků u žen. Islámská vláda ale Francii přináší pokles nezaměstnanosti i kriminality.

Foto: repro Twitter

Karikatura vůdce ISIS Abu Bakr al-Baghdadiho z magazínu Charlie Hebdo

Redakce týdeníku se také několikrát satiricky „otřela“ o vůdce radikálního Islámského státu abú Bakra al-Bagdádího.

Redakce v poslední twitterové zprávě před středečním útokem „mimochodem“ popřála čtenářům vše nejlepší v novém roce a připojila karikaturu samozvaného chalífy Islámského státu al-Bagdádího s tím, že přeje i on. Bagdádí, kázající se zdviženým ukazovákem, pak prohlašuje: „A hlavně zdraví“.

Překračuje hranice

Satirický týdeník se už v minulosti opakovaně stal terčem útoků kvůli provokativnímu obsahu. V roce 2011 útočníci vypálili redakci kanceláře, protože jmenovala Mohameda svým šéfredaktorem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

V roce 2006 řadu muslimů rozhořčila otištěná karikatura proroka původně uveřejněná dánským deníkem Jyllands-Posten. Mohameda týdeník také karikoval jako invalidu na vozíčku, který tlačil ortodoxní Žid.

Podle BBC je způsob, jakým Charlie Hebdo funguje, respektovanou tradicí ve francouzské žurnalistice, která má kořeny už v době skandálních plakátů, které pranýřovaly například francouzskou královnu Marii Antoinettu.

Charlie Hebdo kombinuje levicový radikalismus a provokativní, mnohdy až vulgární obsah, který si nedělá starosti s překračováním společenských konvencí. Týdeník se nikdy neprodával ve velkých nákladech.

Reklama

Výběr článků

Načítám