Hlavní obsah

Zatýkání v Rusku: Sebrali několik spolupracovníků Navalného

– Moskva

Ruská policie zadržela několik blízkých spolupracovníků a příznivců opozičního předáka Alexeje Navalného. Na 48 hodin zadržela jeho bratra Olega, právničku Ljubov Sobolovou a lékařku Anastasiju Vasiljevovou. Vyšetřuje je v souvislosti s údajným porušením karanténních opatření proti šíření koronaviru během sobotních protestů v Moskvě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská policie provedla razii u Navalného doma i v kancelářiVideo: Reuters

 
Článek

Ze stejných důvodů policie zadržela rovněž Mariju Aljochinovou z punkové kapely Pussy Riot. Ruské úřady už dříve uvedly, že protestů se v Moskvě zúčastnilo nejméně 19 infikovaných osob, a varovaly, že by kvůli tomu během dvou týdnů mohly narůst počty nakažených.

O zadržení informovaly ve čtvrtek světové tiskové agentury a některá ruská média s odvoláním na ředitele Navalného Fondu boje s korupcí Ivana Ždanova.

Sérii zadržení předcházely ve středu policejní razie v bytech a kancelářích lidí s vazbami na opozičního politika, včetně prohlídky bytu samotného Navalného.

Vyšetřují dalšího spolupracovníka Navalného

Vyšetřovací výbor (ruská kriminální ústředna) ve čtvrtek mezitím oznámil, že zahájil trestní řízení proti dalšímu blízkému spolupracovníkovi předního ruského opozičníka – Leonidu Volkovi. Viní ho z navádění nezletilých Rusů k účasti na nepovolených sobotních protestech. Další Navalného spolupracovníky policie zadržela v souvislosti s organizací protestů už dříve.

Napětí v Rusku vrcholí, kvůli Navalnému zatkli přes 3000 lidí

Evropa

Vyšetřování Volkova, jenž je v současné době mimo Rusko, je součástí tvrdého zásahu policie proti spolupracovníkům Navalného poté, co desítky tisíc lidí v sobotu vyšly v Rusku do ulic a požadovaly propuštění opozičního předáka, píše agentura Reuters. Ruské bezpečnostní síly použily sílu a podle nevládního portálu OVD-Info, jenž se zabývá monitoringem policejních zásahů, zatkly bezmála 4000 osob.

Navalného film o „Putinově paláci“ válcuje YouTube

Evropa

Demonstrace se odehrály ve více než stovce ruských měst, což ukazuje na narůstající hněv vůči Kremlu, podotkla agentura AP, podle níž k nespokojenosti přispěla i nedávno zveřejněná vyšetřovací zpráva Fondu boje s korupcí, podle níž prezident Vladimir Putin vlastní u Černého moře honosnou rezidenci, což šéf Kremlu popírá. Video, které výsledky vyšetřování představuje, už má více než 98 milionů zhlédnutí.

Putin popřel vlastnictví opulentního paláce

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám