Hlavní obsah

Zapálená auta, vymlácené výlohy. Obyvatelé předměstí Paříže opět vyšli do ulic

Paříž

Francouzská policie při sobotních násilných nepokojích na pařížském předměstí Bobigny pozatýkala 37 lidí. Střety mezi policií a pobouřenými obyvateli vypukly poté, co měl policista na začátku února obuškem znásilnit černošského mladíka. V neděli o tom informovala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje na pařížském předměstíVideo: Reuters

 
Článek

Sobotních protestů před budovou soudu se podle odhadů účastnily až dva tisíce lidí, kteří volali po spravedlivém trestu pro čtveřici policistů, jež měla dvaadvacetiletého mladíka napadnout. Od počátku protestů už policie zadržela okolo pěti desítek lidí.

Znásilnění mladíka, kterého policie jmenovala pouze jako Théa, zapůsobilo jako roznětka pro výbuch nakumulovaného vzteku a frustrace migrantů a jejich potomků, kteří francouzskou policii opakovaně obviňují z užívání nepřiměřené síly. Strážci zákona podle nich provádějí namátkové kontroly, obyvatele předměstí prohledávají a chovají se přitom hrubě.

Foto: Aurelien Morissard, ČTK/AP

Demonstrace byla zprvu

Policistu, který měl Théovi vrazit pendrek do konečníku, už obvinili ze znásilnění. Další tři policisté čelí obvinění z napadení. Všichni čtyři jsou postaveni mimo službu. Napadený mladík je s utrpěným zraněním stále v nemocnici.

Demonstrace se ale postupem času změnila ve výtržnictví, skupiny rozzuřených lidí napadaly policisty, zapalovaly auta a demolovaly obchody i zastávky hromadné dopravy.

Foto: Aurelien Morissard, ČTK/AP

Škody půjdou do tisíců eur

Mezi demonstranty se ale našel i hrdina, napsala AFP. Šestnáctiletý hoch, jenž ze zapáleného auta vytáhl malou dívenku a patrně jí tím zachránil život.

Starosta: Théo je ze slušné rodiny

Dvaadvacetiletého Théa bez záznamu v trestním rejstříku policisté během kontroly údajně přinutili lehnout si na zem a zbili ho. [celá zpráva]

„Toto je obzvláště závažný případ. Všude byla krev, i na zdech,“ prohlásil v rozhlase právník Théovy rodiny Éric Dupond-Moretti. Prokuratura později uvedla, že policisté chtěli mladíka zatknout, ale on se bránil, a proto použili slzný plyn. Jeden policista také použil obušek, potvrdil bez dalších podrobností úřad.

Starosta Aulnay-sous-Bois Bruno Beschizza, který je sám bývalý policista, Théa nazval slušným mladým mužem ze slušné rodiny, která utrpěla při policejním zásahu psychickou újmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám