Hlavní obsah

Západ chce svrhnout ruský režim, tvrdí Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Cílem západních sankcí proti Rusku je svržení ruského režimu. V sobotu to zahraničněpolitické konferenci v Moskvě prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Napětí mezi Západem a Ruskem se podle něj tvořilo několik let. S krizí na Ukrajině se podle ministra Evropa rozhodla začít hrát vabank.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov

Článek

„Západní představitelé veřejně prohlašují, že sankce musí ruskou ekonomiku bolet a vyvolat protesty veřejnosti. Západ nechce změnit politiku Ruska, chce změnit režim. Prakticky nikdo to nepopírá,“ prohlásil podle ruské státní agentury Russia Today Lavrov.

Lavrov, stejně jako prezident Vladimir Putin, upozornil, že sankce nepoškozují jen ekonomiku jeho země.

Chce rovné jednání

Rusko podle něj nechce přerušit vazby na Evropu, ale nemůže se už vrátit do pozice z doby před konfliktem na Ukrajině, kde podle něj evropští partneři rozehráli hru vabank. „Evropská unie je náš největší partner. Nikdo si nebude škodit odmítnutím spolupráce s Evropou, ale všichni chápou, že už to nebude stejné jako předtím,“ poznamenal ruský ministr, podle něhož alespoň krize na Ukrajině ukázala, o co unii jde.

„Nepotřebujeme to, co bylo předtím. To bylo ve stylu: Rusko musí udělat tohle a tamto. Chceme spolupracovat jako rovní,“ dodal Lavrov.

Napětí podle něj stupňuje „agresivní menšina“ mezi zeměmi EU, které usilují o ideologické ovládnutí východní Evropy včetně Ukrajiny. Podle Lavrova by se spíše měly soustředit na problémy v oblasti Středozemního moře, v severní Africe a na Blízkém východě.

Rusko podle šéfa jeho diplomacie není ani protiamerické. Spojené státy ale prý usilují o světovou dominanci, ačkoliv jeho zdroje i schopnosti vést jsou v úpadku. Washington mění politiku po každých volbách, uvedl Lavrov.

„Není to záležitost antiamerikanismu nebo vytváření nějaké protiamerické koalice. Je to záležitost přirozené touhy u rostoucího počtu národů zajistit si své klíčové zájmy způsobem, který považují za správný, a ne způsobem, který jim cizí strana nařídí,“ poznamenal ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám