Hlavní obsah

Zaměstnanci Googlu vyšli do ulic kvůli zacházení se ženami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci a zejména zaměstnankyně internetové firmy Google vyšli ve čtvrtek do ulic protestovat proti zacházení se ženami ve firmě. Protestovali v Singapuru, Dublinu, Londýně, Haifě, Berlíně i Curychu. Požadují ukončit praktiku vynucených arbitráží, což by umožnilo obětem žalovat firmu.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Demonstrující zaměstnanci před evropskou centrálou Googlu v Dublinu

Článek

Zaměstnanci, kteří vyšli do ulic, nechali na svém pracovním stole vzkaz pro kolegy: „Nejsem u stolu, protože jsem vyšel s dalšími lidmi z Googlu a najatými pracovníky protestovat proti sexuálnímu obtěžování, nevhodnému chování, neprůhlednosti a pracovní kultuře, která nevyhovuje všem.“

Zaměstnanci mimo jiné požadují zveřejnění zprávy o sexuálním obtěžování v práci či jasný a jednotný globální systém umožňující anonymně a bezpečně nahlásit nevhodné sexuální chování.

Dále požadují, aby do vedení byl dosazen zástupce zaměstnanců a aby byla ukončena povinnost arbitráží v případě sexuálního obtěžování a diskriminace. Chtějí také ukončit nerovnost v platech a v příležitostech.

Foto: Reuters

Protest zaměstnanců Googlu v Curychu

Ředitel Googlu Sundar Pichai pro akci zaměstnanců vyjádřil pochopení. „Rozumím vzteku a rozčarování, které mnozí z vás pociťují. Cítím, že je to v pořádku, a jsem plně zavázán dosažení pokroku v otázce, která tak dlouho přetrvává v naší společnosti a - ano - i tady v Googlu.“

Pobouření vyvolalo minulý týden zjištění, že jeden z ředitelů dostal 90 milionů odstupného, když odešel z firmy, byť to bylo kvůli věrohodným obviněním z nevhodného sexuálního chování. Andy Rubin, který vymyslel operační systém Android, obvinění odmítl.

Foto: Toby Melville, Reuters

Zaměstnanci Googlu při protestu před londýnskou kanceláří firmy

V úterý rezignoval další ředitel - tentokrát z výzkumné laboratoře firmy. Richard DeVaul přiznal, že přišel s nevhodnými návrhy vůči ženě, která přišla nedávno na přijímací pohovor. Svůj odchod nekomentoval, ale už dříve uvedl, že jeho jednání bylo důsledkem „mylného úsudku“.

Kvůli sexuálnímu obtěžování bylo odvoláno nejméně dalších 48 zaměstnanců bez odstupného.

Reklama

Výběr článků

Načítám