Hlavní obsah

Žalobce navrhl rok vězení pro Mitterrandova syna

Novinky, DPA, nek
PAŘÍŽ

Jeden rok vězení žádá žalobce pro Jeana-Christopha Mitterranda, syna bývalého francouzského prezidenta Francoise Mitterranda. Syn stanul u soudu pro podezření z ilegálních vývozů zbraní do Angoly v 90. letech. Ještě vyšší trest - šest let vězení - navrhl státní zástupce pro hlavního obviněného, francouzského podnikatele Pierra Falconeho.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Jean-Christophe Mitterrand

Článek

Pro další osoby zapletené do aféry, která se ve Francii vžila pod názvem Angolagate, žádal jen podmíněné tresty. Do aféry je namočen mimo jiné i bývalý ministr vnitra Charles Pasqua. Všichni by navíc měli zaplatit vysoké pokuty.

Zproštění obžaloby naopak požadoval státní zástupce u bývalého poradce prezidenta Jacquese Attaliho. Vynesení rozsudku v procesu, který začal loni v říjnu, se očekává až na podzim. Obžalováno bylo celkem 42 osob.

Transakci prováděli Falcone a jeho partner, izraelsko-ruský miliardář Arkadij Gaydamak. Mitterrand, Attali či Pasqua jim měli pomáhat svými kontakty, za což například prezidentův syn údajně inkasoval 2,6 mil. dolarů (58 mil. Kč).

Občanská válka v Angole skončila v roce 2002 po 27 letech, když vládní síly zabily vůdce povstalců z organizace UNITA Jonase Savimbiho. Konflikt si vyžádal přes půl miliónu mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám