Hlavní obsah

Žalobce: Fritzl je chladný a zcela bez emocí

Novinky, CNN, ČTK, International Herald Tribune
VÍDEŇ
Aktualizováno

Rakušan, který svou dceru po čtvrt století zneužíval a věznil ve sklepení, byl v péči psychiatrů. Uvedl to v úterý večer jeho obhájce Rudolf Mayer. Na dotaz, zda jeho klient projevil lítost řekl: "V tuto chvíli to nemohu říci." Podle žalobce jde o člověka chladného a bez emocí.

Fritzlovo vězení bylo částečně zkolaudovánoVideo: ČTK

 
Článek

Fritzl také jezdil často do ciziny a týdny nechával svou dceru i s třemi společnými dětmi zrozenými z krvesmilného vztahu ve vězení. Jeho cesty do ciziny ale policie nemíní šetřit.

Skutečnost, že Fritzl hodně jezdil do zahraničí, v bulvárních médiích vyvolala řadu spekulací o vazbě na sektu. V roce 1998 dokonce strávil několik týdnů s kamarádem z Německa v Thajsku.

„Jeho prázdniny nás nezajímají“ uvedl plukovník Franz Polzer z dolnorakouské kriminálky. Dodal jen, že ve sklepení bylo dost prostoru na umístění zásob, aby v něm lidé mohli bez jeho přítomnosti strávit i několik týdnů.

:. Rakušan Josef Fritzl, který 24 let věznil svou dceru Elisabeth.foto: Reuters

Spekulace rakouských médií, že Fritzl měl už dříve problémy se zákonem, odmítl Polzer jakkoli komentovat. Nepopřel to, ani nevyvrátil.

Bývalý Fritzlův soused Franz Atschrieter, který si v domě od Fritzla najal byt, sdělil médiím, že koncem osmdesátých let slyšel, že prý Fritzl bije své děti, ale nikdy to neviděl.

„Párkrát jsem s ním mluvil, byl příjemný. Nikdy jsem ale nebyl ve sklepě, protože jsem tam neměl co dělat. Pamatuju si jen, že mi zakázal chodit na zahradu se psem." Pod zahradou bylo sklepení, kde věznil dceru a některé z jejích dětí.

Amstetten se rosvítil svíčkami, na podporu Fritzlovým obětem

Vyšetřovatelé zkoumají, zda může za smrt dítěte

Testy DNA už v úterý prokázaly, že Fritzl je otcem všech šesti dětí, které měl se svou dcerou.

Zatím mu hrozí trest patnácti let, které se dává za znásilnění, což je nejvážnější z činů jichž se dopustil. Proto se vyšetřovatelé míní soustředit na příčinu úmrtí jednoho z dětí, které měl se svou dcerou. Chtěli by ji kvalifikovat jako zabití z nedbalosti, za což je možné v Rakousku udělit až trest dvaceti let za mřížemi. Patnáctiletý trest připadá rakouské společnosti nedostatečný.

Obhajoba naopak zdůrazňuje, že se Fritzl nemusel dopustit ani znásilnění. Advokát Rudolf Mayer dal najevo, že trestný čin znásilnění "ještě nebyl prokázán". Chce stavět obhajobu na tom, že dcera nebyla k pohlavnímu styku s otcem nucena.

Léčil se na psychiatrii

Advokát Rudolf Mayer, který uvedl pro CNN, že už rozhodnutí obhajovat Fritzla, z něj udělalo veřejného nepřítele, bez podrobností sdělil, že Fritzl byl v péči psychiatrů. Ještě dodal, že, Fritzl je celým případem „doopravdy zasažen. Bere to vážně, je citově zničený“. Na otázku, zda vyjádřil nad činem lítost, Mayer odpověděl jen: „V tuto chvíli to nemohu říci."

Žalobce Gerhard Sedlacek ale sdělil médiím, že Fritzl, je „zcela chladný, zcela bez emocí“.

Mayer také svému mandantovi nařídil mlčet s tím, že "už toho řekl až dost a teď je třeba jeho dosavadní výpovědi prověřovat". Další výslech se uskuteční až příští týden a je otázka, zda podezřelý vůbec promluví.

Manželka nic netušila

Policie také vyloučila, že by Fritzlova manželka Rosemarie cokoli věděla, o tom, že pod zemí vězní její manžel jejich dceru, jedno ze sedmi společných dětí, kterou zneužívá a má s ní děti. Podle vyšetřovatelů Fritzlova žena Rosemarie, která se stará o tři děti z krvesmilného vztahu, věřila, že její dcera se připojila k náboženské sektě.

Rakouská veřejnost je stále přesvědčena, že selhaly úřady a také, že Fritzl nejednal sám. „Jak je možné, že o tom nikdo nevěděl 24 let?“ ptá se učitelka z Amstettenu Anita Fabianová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám