Hlavní obsah

Zakladatel WikiLeaks Assange dostal ekvádorské občanství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Quito
Aktualizováno

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, který již pět let přebývá na půdě ekvádorského velvyslanectví v Londýně, dostal ekvádorské občanství. Uvedl to v noci na čtvrtek kanál Telesur. Ve čtvrtek odpoledne pak informaci potvrdila i ekvádorská oficiální místa. Británie ale odmítla ekvádorskou žádost, aby dostal status diplomata a mohl odjet ze země.

Foto: Pool, Reuters

Julian Assange

Článek

Assange už ve středu zveřejnil na Twitteru svůj snímek v ekvádorském fotbalovém dresu.

„Julian Assange dostal od ekvádorské vlády v srpnu 2012 mezinárodní ochranu. Současná vláda toto téma zdědila a hledá ve spolupráci s Velkou Británií alternativní řešení, které by plně respektovalo národní i mezinárodní právo stejně jako lidská práva,” uvedlo ještě předtím ekvádorské ministerstvo zahraničí.

V úterý ministryně zahraničí María Fernanda Espinozová řekla: „Celá Británie ukázala zájem najít řešení.“

Britské ministerstvo zahraničí ale v noci na čtvrtek podle listu The Daily Telegraph odmítlo požadavek ekvádorské vlády, aby Assange získal status diplomata: „Ekvádorská vláda aktuálně požádala o diplomatický status pro Assange v Británii, Spojené království nevyhovělo tomuto požadavku, ani o tom s Ekvádorem nejedná. Ekvádor ví, že je způsob, jak vyřešit tuto otázku – Assange opustí ambasádu a bude čelit spravedlnosti.“

Švédsko už stáhlo obvinění proti Assangeovi ze znásilnění, protože jsou promlčená, ale pořád mu hrozí zadržení za to, že porušil podmínky kauce. Assange se ale hlavně bojí, že by mohl být vydán do USA kvůli tomu, že přes WikiLeaks uniklo obrovské množství tajných dokumentů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám