Hlavní obsah

Zahraničí hodnotí české volby jako hokejový debakl ODS

Právo, DPA, ČTK, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Hokejový debakl", "přebarvení české politické krajiny" nebo "drtivá porážka" - tak zahraniční média popsala výsledky českých krajských a prvního kola senátních voleb. Některá jsou přesvědčena, že po jednoznačném vítězství opoziční ČSSD nyní hrozí pád exekutivy Mirka Topolánka (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek přiznal, že volby skončily pro občanské demokraty porážkou.

Článek

Euronews mluví o "hlučném propadu“ premiéra a jeho strany. Podle Reuters levicová opozice "rozdrtila“ vládnoucí středo-pravicovou koalici. Pokud Topolánek rezignuje, ODS by se mohla s ČSSD domluvit na přechodném kabinetu, který by vedl zemi během předsednictví EU až do předčasných voleb na konci příštího roku, napsala agentura.

"O šokujícím debaklu 0:13, který by spíše odpovídal výsledku hokejového utkání mezi favoritem a jasným outsiderem, se Topolánkovi jistě nezdálo ani v nejhorším snu. Ani v jediném ze 13 krajů totiž jeho ODS nevyhrála víkendové volby. Česká politická krajina se radikálně přebarvila z modré na oranžovou,“ napsala rakouská agentura APA. Sociální demokraté mohou navíc v druhém kole senátních voleb, které proběhne na konci týdne, připravit ODS o její dosavadní absolutní většinu v Senátu, dodala.

Agentura AP natvrdo uvedla, že po ohromném vítězství ČSSD hrozí pád české vlády. "Drtivé vítězství posílilo sociální demokraty před hlasováním parlamentu o důvěře vládě, kterému čelí Toplánkův kabinet Mirka ve středu, uvedla AP.

Opozice podle ní doufá, že porážka stran vládní koalice by mohla přimět některé zákonodárce k tomu, že vládu v hlasování nepodpoří. "I kdyby vláda přežila, nemusí to znamenat konec Topolánkových problémů, protože slabé (volební) výsledky ho mohou stát post stranického předsedy na prosincovém sjezdu ODS,“ soudí AP.

Die Presse: Broušení nožů proti Topolánkovi

Opozice využila podle rakouského listu Die Presse rostoucí nespokojenosti Čechů s reformami, které vláda zemi ordinuje. "Reformy v sociální a zdravotní oblasti pociťují mnozí lidé jako obrovské přerozdělování zdola nahoru,“ uvedl deník.

Nespokojenost s vlastním předsedou se však projevuje stále hlasitěji i uvnitř ODS. Kdyby musel Topolánek po volbách skutečně odstoupit, je připraven ho nahradit pražský primátor Pavel Bém, ovšem v jiné mocenské konstelaci. Bém, stejně jako prezident Václav Klaus, by usiloval o velkou koalici se sociálními demokraty.

Pád vlády by zřejmě přinesl dlouhá koaliční vyjednávání, která si teď ale Češi nemohou dovolit. Na začátku roku přebírají předsednictví v Evropské unii a v té době musejí mít vládu za každou cenu, uzavřel rakouský deník.

Německá televize n-tv uvedla, že zatímco vládní koalice po letní přestávce uvízla v zákopových bojích a skandálech, ČSSD věděla, co chce: změnit krajské a senátní volby na referendum o neoblíbené Topolánkově vládě.

AFP předpovídá problémy s radarem

Agentura AFP vidí možné nové problémy pro zastánce amerického radaru v Česku, protože ČSSD může připravit ODS o absolutní většinu v Senátu. Současně se ale domnívá, že senátorské volby by mohly tři měsíce před zahájením českého předsednictví EU ovlivnit i "zásadní hlasování“ o lisabonské reformní smlouvě.

"Pokud liberálové již nebudou mít (senátní) většinu, nebudou mít možnost blokovat lisabonskou smlouvu, kterou jejich zakladatel a duchovní šéf prezident Václav Klaus dal na pranýř po irském ‘ne‘ v červnovém referendu,“ domnívá se AFP.

Anketa

Měl by podle vás Mirek Topolánek po prohraných volbách odejít z čela ODS?
Ano
84,1 %
Ne
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25830 čtenářů.

Reklama

Související články

VIDEO: ČSSD jasně vyhrála krajské volby

V sobotu ve 14:00 se v České republice zavřely volební místnosti. Po sečtení více než 99 procent hlasů vede ve všech krajích opoziční ČSSD. ODS tak neobhájila...

Výběr článků

Načítám