Hlavní obsah

VIDEO: Západ zatčení Karadžiče vítá, Srbové jsou rozpolcení

Novinky, rei

Pondělní zatčení někdejšího vůdce bosenských Srbů, obviňovaného z válečných zločinů, genocidy a etnických čistek v Srbsku v devadesátých letech, vyvolalo v Srbsku kladné i negativní reakce. Zahraničí zatčení vítá.

Článek

Karadžić byl na útěku 13 let. V Sarajevu se po oznámení zprávy o jeho dopadení vydaly do ulice Sarajeva oslavovat desítky lidí, a to i přesto, že byla půlnoc a pršelo. Ne všichni Srbové jsou ale šťastní. Někteří tvrdí, že Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) uplatňuje pro zločiny v někdejší svazové republice dvojí metr.

:. Lidé v Sarajevu slaví Karadžičovo zatčení.foto: ČTK/AP

Západ Karadžičovo zatčení vítá bez výhrad. Evropská unie v minulosti opakovaně vyzývala Srbsko, aby dělalo víc pro Karadžičovo zadržení, jinak si komplikuje cestu k budoucímu členství v unii.

„Za Evropskou komisi zprávu vítám. Je to velmi pozitivní průlom, který přispěje ke spravedlnosti a trvalému smíření na západě Balkánu. Dokazuje to odhodlání nové srbské vlády plně spolupracovat s ICTY. Je to rovněž velmi důležité pro evropské ambice Srbska.“ (José Manuel Barroso, prezident Evropské komise)
„Tohle je historický den. Konečně byl dopaden jeden z nejhorších lidí na světě, evropský Usáma bin Ládin. Je příznačné, že NATO zklamalo a byli to Srbové, kdo ho chytili. Z veřejného života byl odstraněn významný kriminálník.“ (Richard Holbrooke, americký diplomat, jenž stál u Daytonské mírové smlouvy)
„Je to výtečná zpráva. Radovan Karadžić patří před haagský tribunál, kde by se mu mělo dostat spravedlivého procesu.“ (Javier Solana, šéf zahraniční politiky EU)

Reklama

Související témata:

Související články

V Srbsku zatkli Radovana Karadžiče

Jeden z nejhledanějších válečných zločinců Radovan Karadžić byl v pondělí zatčen v Srbsku. Je viněn z genocidy bosenských muslimů během konfliktu v bývalé...

Výběr článků

Načítám